пʼятниця, 09 серпня 2024 07:32

Спецтема: Війна Росії проти України

Біля Запорізької АЕС почастішали пожежі: у МАГАТЕ стурбовані

Біля Запорізької АЕС почастішали пожежі: у МАГАТЕ стурбовані
Поблизу ЗАЕС почастішали пожежі. Фото: slovoidilo.ua

Інтенсивні пожежі поблизу тимчасово окупованої росіянами Запорізької АЕС стають ще одним із викликів, з якими стикається найбільша в Європі атомна електростанція.

Це, зокрема, ставить під загрозу зовнішнє електропостачання, повідомляє пресслужба Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

В агентстві зазначають, що протягом минулого тижня експерти кілька разів спостерігали пожежі на різних відстанях від ЗАЕС і в прилеглих селах. Зокрема, було видно дим на північ від ЗАЕС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля ЗАЕС знищили підстанції: чим це загрожує

Пожежа сталася під повітряними кабелями лінії 750 кіловольт "Дніпровська" та резервної лінії електропередач "Феросплавна" 1330 кВ - останніх двох зовнішніх ліній електропередач, що залишилися для живлення ЗАЕС.

"Оскільки літня спека триває, такі пожежі вздовж решти трас двох ліній ставлять ЗАЕС під загрозу втрати зовнішнього електропостачання. Хоча цього разу відключення жодної з ліній не відбулося, ситуація підкреслила крихкість зовнішнього електропостачання ЗАЕС", - йдеться у заяві МАГАТЕ.

Окрім того, 7 серпня на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції відбулася чергова ротація персоналу постійної моніторингової місії. Вона працює на ЗАЕС із вересня 2022 року.

Генеральна Асамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію стосовно безпеки та захисту ядерних об'єктів, зокрема Запорізької АЕС.

Президент України Володимир Зеленський назвав це ще одним важливих кроків до відновлення поваги до Статуту ООН та міжнародного права.

Зараз ви читаєте новину «Біля Запорізької АЕС почастішали пожежі: у МАГАТЕ стурбовані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі