пʼятниця, 12 липня 2024 02:36

Генасамблея ООН ухвалила українську резолюцію щодо ЗАЕС

Генасамблея ООН ухвалила українську резолюцію щодо ЗАЕС
Росіяни окупували ЗАЕС і облаштували там вогневі позиції. Фото: eastnews.ua

Генеральна Асамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюція стосовно безпеки та захисту ядерних об'єктів, зокрема Запорізької АЕС.

Президент України Володимир Зеленський назвав це ще одним важливих кроків до відновлення поваги до Статуту ООН та міжнародного права. Про це повідомляє Twitter (X) глави української держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни облаштували вогневі позиції на енергоблоках Запорізької АЕС - у мережі публікують фото

Йдеться про резолюцію "Безпека та захист ядерних об'єктів України, включаючи Запорізьку АЕС".

У документі повторюється "необхідність демілітаризації та деокупації" ЗАЕС у світлі невиконання Росією резолюцій керівних органів МАГАТЕ.

"Це голосування базується на обговореннях і рішеннях, прийнятих на першому Саміті миру, де ключовим питанням був перший пункт Формули миру "Радіаційна та ядерна безпека"", - написав президент.

Глава держави висловив вдячність усім партнерам за допомогу "у відновленні безпеки на всіх територіях, зруйнованих російською агресією".

"Працюючи разом, ми можемо захистити фундаментальні норми міжнародного права та спільні цінності", - додав Зеленський.

ЗАЕС розташована в місті Енергодар, яке росіяни захопили у березні 2022 року. Станція – найбільша за розмірами у Європі й третя у світі.

Представники ЄС, США та України поклали відповідальність за інциденти на Запорізькій атомній електростанції на Росію, яка окупувала ядерний об'єкт.

Російська Федерація несе повну відповідальність за ризики для ядерної безпеки, які вона створює на захопленій Запорізькій АЕС. Про це йдеться в заяві країн Євросоюзу, України та інших європейських держав

Зараз ви читаєте новину «Генасамблея ООН ухвалила українську резолюцію щодо ЗАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі