середа, 06 лютого 2013 14:36

Україна по рівню "бєспрєдєла" повертається до 1990 року — Кармазін

Україна по рівню "бєспрєдєла" повертається до 1990 року — Кармазін
Юрій Кармазін. Фото: mair.in.ua

Колишній народний депутат Юрій Кармазін вважає, що нинішня влада не зацікавлена у боротьбі зі злочинністю, тому не йде на діалог з опозицією в цьому питанні. Відтак правоохоронні органи перетворюються на "владоохоронні".

"У листопаді минулого року ухвалили новий Кримінально-процесуальний кодекс, щоб приховати справжню статистику злочинності в країні, - каже політик. - За нинішньої влади злочинність щороку неухильно зростає з року в рік. Позаторік рецидивісти скоїли на 52% більше злочинів. А дані за 2012 рік ми аналізувати не можемо, бо з листопада — інша система обліку. Таким чином влада поховала кінці у воду. Я за вчора почув від знайомих про 4 кишенькових крадіжки документів і грошей у центрі Києва. Лише одна була розкрита. Крадуть у метро, тролейбусах, у квартирах".

Які причини сплеску злочинності?

Криміналізація правоохоронних органів. У нас уже з'явилися начальники обласних управлінь міліції із судимостями. Області і райони віддаються на "смотрєніє". Вирішує, чи притягувати до відповідальності злочинця, не начальник міліції, управління СБУ, прокурор, а "смотрящий". У Києві такий "смотрящий" займає посаду заступника одного з міністрів. До нього щодня черга, бо він у столиці головний. Без його дозволу не порушать жодної кримінальної справи.

Новий Кримінально-процесуальний кодекс сприятиме покращенню криміногенної ситуації?

"Реформування", яке здійснили Портнов і Лавринович — це знущання над правоохоронними органами. За час після ухвалення КПК кожен четвертий-п'ятий слідчий подав заяву на звільнення. 80 % нових слідчих мають досвід до трьох років. Правоохоронні структури перетворилися на владоохоронні. Віддали слідство хлопчикам і хочуть, щоб розкриття злочинів було високим.

Ще одна проблема: людина виходить з місць позбавлення волі, а роботи знайти не може. Нема центрів реабілітації, обов'язкового працевлаштування, хоча б на важку роботу. У людини нема іншого виходу, як іти на новий злочин — красти, грабувати.

Чим же займається верхівка правоохоронної системи?

Просто жиріє. Хлопчики із податкової вважають престижним їздити тільки на "ауді" або "мерседесах". А для чого країні 44 тисячі працівників СБУ? За радянських часів такого не було. Варто було б скоротити штат уп'ятеро і у стільки ж підвищити платню. Але націлити кадри на боротьбу з ворожою агентурою і розвідкою. Боротися з тіньовими схемами дерибану бюджетних коштів. Замість цього правоохоронні органи підминають під себе бізнес. Якщо раніше "Лівела" трималась за Кабміном, то тепер подібні компанії "кришують" керівники силових структур. І річний оборот тіньового ринку нафтопродуктів доходить до $3 млрд.

Чому команда Януковича не зацікавлена у дієвій боротьбі зі злочинністю?

Бо вона сама її очолює. А як можна боротися з собою? Як можна судити людину за крадіжку 100 гривень, коли на Захід вивезено за останні роки біля $75 млрд? Слідчі, прокурори і судді усе це розуміють. Влада дає міліції кийок і пістолет і каже: "Ідіть і добувайте собі пальне, ремонтуйте кабінети". Зайдіть у правоохоронні органи і подивіться, який у них євроремонт. У Харкові Апеляційний суд очолював Михайло Бородін, який був громадянином Росії. На території суду облаштував сауну, більярд, волейбольний майданчик. Але влада не дала цьому факту жодної оцінки, бо цей суддя влаштовував криміналітет.

Хіба влада не може викорінити бодай дрібну злочинність, ті ж кишенькові крадіжки?

Задавити "мєлочовку", а "крупняк" залишити не вийде. Треба або боротися з усією злочинністю, або сказати, що ніякої боротьби ми вести не будемо. Різниці між злодіями, що крадуть тисячу чи мільярд, нема. Спочатку дали Шепелєву з "Родовід-банку" втекти з України, а потім порушили кримінальну справу і оголосили в розшук. Це при тому, що розслідуванням займалася СБУ. Бо якби у нього був мільйон гривень, то його б закрили. А якщо він має мільярд, то хто ж його посадить?

Що робити людям — озброюватися і захищатися?

Я залишаюся прихильником того, що місцеві ради мають право себе захищати. Придбати вогнепальну зброю і організувати захист громадян від злочинців. Наші діти також мають право бути захищеними. Бо виходить, що злочинність через відкритість кордонів з Росією озброєна, а нормальні люди беззахисні. Тому я вважає, що наші юнаки і дівчата можуть мати зброю. Україна по рівню "бєспрєдєла" повертається до 1990 року.

Влада й опозиція можуть порозумітися в питанні боротьби зі злочинністю?

Влада не йде на діалог з опозицією на тему злочинності. Скільки я писав звернень Януковичу та Азарову. Жодного разу мене не прийняли. Хоча коли Янукович був в опозиції, він двічі на тиждень обідав з тодішнім президентом Ющенком/ Вони також обговорювали питання недоторканості депутатів місцевих рад. У результаті туди хлинув увесь криміналітет. До кримінальних справ, які були тоді припинені, досі не повернулися. Правоохоронна система продана на корню. Нею керує політика.

Зараз ви читаєте новину «Україна по рівню "бєспрєдєла" повертається до 1990 року — Кармазін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі