понеділок, 04 вересня 2023 10:34

Спецтема: Війна Росії проти України

"Трофейний" Мі-8 найближчим часом поповнить парк бойових вертольотів ЗСУ ‒ розвідка

"Трофейний" Мі-8 найближчим часом поповнить парк бойових вертольотів ЗСУ ‒ розвідка
У ГУР розповіли, коли на бойове чергування стане трофейний вертоліт Мі-8. Фото: gur.gov.ua

Уже найближчим часом український парк бойових вертольотів поповниться "трофейним" Мі-8 АМТШ.

Операція, завдяки якій вдалося отримати цей борт, була найкращим прикладом плідної співпраці Національної поліції та Головного управління розвідки Міноборони. Про це повідомили у пресслужбі ГУР.

Спецоперація тривала багато місяців. Вона потребувала залучення найкращих спеціалістів обох відомств та режиму максимальної секретності. Адже у ГУР зазначають, що РФ вживає безпрецедентних заходів безпеки для недопущення будь-яких контактів своїх авіаторів з "неперевіреними" особами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали російського пілота, який передав українцям вертольот Мі-8: він пояснив мотив

"Для початку вдалось визначити, що один з військових пілотів Росії не схвалював рішення політичного керівництва країни щодо розв'язання повномасштабної війни. Наступний крок – налагодження безпосереднього контакту із цим військовим. І кінець кінцем, отримання згоди на продуктивну співпрацю. Важливим елементом спецоперації стали гарантії безпеки для родини пілота. Його сім'ю вдалося безпечно переправити в Україну", ‒ повідомили в ГУР.

У фіналі операції пілот перелетів у вказану точку й передав вертоліт українським військовим.

"Зараз пілот і його родина перебувають в Україні та будують плани на майбутнє. Два інші члени екіпажу вертольота, які не знали про реальні плани пілота, прийняли рішення не здаватися в полон і загинули одразу після посадки. У цілому ця операція наочно продемонструвала, що під час війни різні відомства сфери безпеки і оборони успішно діють разом і досягають максимальних результатів", ‒ наголосили в ГУР.

Керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов розповів про операцію з російським вертольотом Мі-8, який сам прилетів до Харківської області.

До російського пілота знайшли правильний підхід. Створили умови, щоб непомітно вивезти всю його сім'ю, щоб він зміг перегнати це судно з екіпажем, який не знав, що відбувається.

Зараз ви читаєте новину «"Трофейний" Мі-8 найближчим часом поповнить парк бойових вертольотів ЗСУ ‒ розвідка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі