середа, 11 листопада 2020 09:02

"То був прояв психозу" - експерт про криворізького різника

У Кривому Розі арештували без права на заставу 29-річного Тараса Усенка. 7 листопада він на вулицях міста влаштував масову різанину. Двоє чоловіків - батько й син 60 і 30 років - загинули на місці. Ще 8 людей отримали поранення рук, обличчя, плечей. Серед потерпілих - 8-річний хлопчик. Свідком нападу на дитину з матір'ю став Сергій Биков. Він із квартири почув крики жінки про допомогу, вибіг з дому в чому був і переслідував нападника, поки його не скрутила поліція. Зловмисник називав себе іменем давньоєгипетського бога Осиріса. Заявляв, що прийшов з пекла і що якийсь голос наказав йому вбити 15 людей. Мав із собою "зошит смерті", а вдома на стінах намалював дивні містичні символи і концентричні малюнки. Експерти в психіатрії спробують дати їм оцінку, за словами заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка.

Автор: facebook.com/anton.gerashchenko.7
  Тарас Усенко мав  із собою «зошит смерті», а вдома на стінах намалював дивні містичні символи і концентричні малюнки. Експерти в психіатрії спробують дати їм оцінку
Тарас Усенко мав із собою «зошит смерті», а вдома на стінах намалював дивні містичні символи і концентричні малюнки. Експерти в психіатрії спробують дати їм оцінку

То був прояв психозу. Людина бачила навколо себе або чула неприродне. І закінчилося це страшною трагедією. А чим саме він викликаний - потрібно розбиратися, каже Gazeta.ua психіатр Олександр Іванов.

Перше, що може бути - вроджена шизофренія, яка проявилася тільки зараз. Дуже характерно, що до прояву хвороби людина або починає сильно молитися, або ретельно ставиться до свого здоров'я. Тобто робить щось таке, що їй не було прийнятним. Друге – це вживання якихось синтетичних китайських наркотиків, які викликають підвищену фізичну активність і потужні галюцинації. Людина навколо себе починає бачити ворогів, захищається і робить багато лиха.

Автор: скріншот із відео
  29-річний Тарас Усенко  влаштував різанину на вулицях Кривого Рогу. Заявив, що убити 15 людей йому наказав голос в голові
29-річний Тарас Усенко влаштував різанину на вулицях Кривого Рогу. Заявив, що убити 15 людей йому наказав голос в голові

Закон України забороняє примусові заходи медичного характеру з надання психіатричної допомоги?

Цей закон впроваджений ще 2000 року. А далі все більше затискають гайки. Дали всі права хворим. Жодних не залишили лікарям. Цей закон переписаний слово в слово з нідерландського. Але там зроблена психіатрична інфраструктура. Тобто, там будь-яка екстрена служба, поліція, рятувальники, якщо бачать людину, яка не спроможна задовольняти свої життєві потреби, терміново хапають її і везуть у найближчу психіатричну установу. Там проводять судове засідання, і в усіх усе добре. У нас мало того, що впровадили цей закон. Ще й повністю зруйнували всю інфраструктуру, яка, м'яко кажучи, і так була неідеальна. Зараз вона ще гірша – відсутність психіатричних бригад, стаціонарів. Усі психіатричні лікарні мають скорочувати персонал. Поруч із психіатрією системно закривають туберкульоз. І складається враження, що проєкту Україна майбутнє не світить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бив жінку ногами в обличчя" - ще один свідок упізнала криворізького різника

Як діяти, коли людина відверто становить небезпеку, але не дає згоди на госпіталізацію? Як людям захиститися?

Є 3 винятки: коли людина небезпечна для життя свого, навколишніх, або неспроможна задовольняти життєві потреби. Але допомога починається не з лікаря-психіатра, не зі швидкої психіатричної допомоги. А саме з поліції за порушення правочину. Якщо в ході розбору справи з'ясовується, що людина дійсно хвора, протягом кількох годин проводять судове засідання. Призначають стаціонарне психіатричне лікування.

Психоз починається на 5-8 добу, коли людина дуже мало спить, або не спить взагалі

Як захистити самих хворих? Наприклад, у Дніпрі 67-річна Ольга Миколаївна сидить на камінні біля будинку. Розповідає, що її вигнали з дому родичі, які продали житло. А колишні сусіди кажуть, що жінка з дитинства мала проблеми з психічним здоров'ям. Поліція та "швидка" примусово забрати жінку не можуть.

Ті, хто сидять на вулицях, і не становлять загрозу для навколишніх, сидітимуть там роками. Якщо хтось доведе, що така людина дійсно не може задовольнити життєві потреби, тобто їсти і ходити в туалет, от тоді можна звертатися до поліції, яка повинна щось зробити. А якщо вона їсть, п'є, і ходить до туалету – хай собі сидить. Якщо людина бігає й показує своє "причандалля" – це її право. Тільки якщо буде звернення до поліції, вони зобов'язані вчинити дії згідно із законодавством.

Як розпізнати хвору небезпечну людину?

Усі діти, в кого в роду були хворі, повинні про це знати. Насамперед, на це мають звертати увагу найближче оточення, рідні. І розуміти, якщо людина погано спить, менше 3 годин на добу, потрібно терміново бігти до психіатра. Взагалі психоз починається на 5-8 добу, коли людина дуже мало спить, або не спить взагалі. Безсонню передують страхи: людина починає боятися вмерти, захворіти, кудись не встигнути.

Автор: facebook.com/Олександр Іванов
  Олександр Іванов має 26 років стажу на посаді  дільничного психіатра. Каже, на обліку   перебувають   30-35 відсотків від тих, хто повинен на ньому стояти. У нас нема культури відвідування психіатра
Олександр Іванов має 26 років стажу на посаді дільничного психіатра. Каже, на обліку перебувають 30-35 відсотків від тих, хто повинен на ньому стояти. У нас нема культури відвідування психіатра

Чи мають проводитись якісь заходи на випередження подібних ситуацій, як у Кривому Розі?

З огляду на наш закон, ніхто нічого не мусить робити. А якщо людина ще й не перебуває на обліку – то в тому ж законі прописана презумпція психічного здоров'я, поки судова експертиза не визнає іншого. А які заходи можна проводити щодо здорової людини? От ідете по вулиці, а вам кажуть: "Попийте пігулки для психічного здоров'я". З такою пропозицією пошлють куди подалі.

Який найдієвіший алгоритм контролю за хворими й потенційно небезпечними?

Це ж стосується тільки людей, які перебувають на обліку. А це – 30-35 відсотків від тих, хто повинен стояти на обліку. У нас нема культури відвідування психіатра. До спеціаліста звертається 1,8 відсотка тих, хто потребує допомоги. То яка профілактична робота? Аж ніяка. У нас люди соромляться йти до психіатра. Вважають, що зараз їх запишуть до дурних, посталять на облік і ще й знущатимуться. Тому найдієвіший алгоритм – викорінити таке поняття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запобіжний захід криворізькому різнику обирали 7 год.

На кого із зарубіжних країн маємо орієнтуватись, чий досвід найбільш прийнятний?

Ні на кого. У нас була непогана психіатрична служба. Вона десятки років виконувала свою роботу, яку ніхто не бачив. А зараз, коли служба зруйнована, починають вилазити страшні речі: коли мати доньці голову відтяла на Харківщині, цей криворізький різник і багато іншого. Це ж не від того, що збільшилася кількість важких психічних розладів. Їх було так само 20, 30 і 100 років тому. А від того, що нема кому працювати.

Тарас Усенко останній рік перебивався тимчасовими заробітками, пів року був на заробітках у Чехії. Після цього, приїхавши додому, не зміг знайти роботу через карантин. Став прихильником здорового способу життя. Правильно харчувався. Говорив, що і жити треба правильно: не обманювати, не красти, не лаятися. Був атеїстом.

Зараз ви читаєте новину «"То був прояв психозу" - експерт про криворізького різника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі