четвер, 01 грудня 2022 19:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни затопили головну насосну станцію Каховського магістрального каналу: чим це загрожує

Росіяни затопили головну насосну станцію Каховського магістрального каналу: чим це загрожує
30 листопада на головній насосній станції управління головного Каховського магістрального каналу (УГКМК) були затоплені всі підземні приміщення. Фото: Укрінформ

Російські окупанти затопили головну насосну станцію Каховського магістрального каналу.

Це загрожує тим, що південь України залишиться без зрошення, а Іванівський та Генічеський райони Херсонської області та частина Запорізької без питної води. Про це повідомив депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань у Facebook.

"На жаль, інформація про затоплення ГНС (головної насосної станції) Каховського магістрального каналу внаслідок обстрілу окупантів, підтверджується", – написав він.

За його словами, щоб точно говорити про наслідки – потрібен доступ до ГНС.

"Окупанти туди фахівців не пускають. Якщо не почати вирішувати проблеми зараз – ланцюжковою реакцією піде руйнування інших об'єктів Каналу. А от що стосується, генератора (світла немає) – є ймовірність, що росіяни його не підірвали, а банально – вкрали", – наголосив Хлань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни за тиждень 258 разів обстріляли територію Херсонщини – Зеленський

Як повідомив Центр журналістських розслідувань з посиланням на працівників управління головного Каховського магістрального каналу (УГКМК), 30 листопада на головній насосній станції управління головного Каховського магістрального каналу (УГКМК) були затоплені всі підземні приміщення, розташовані нижче рівня води – це чотири поверхи загальною висотою 16 м.

Протягом листопада російські окупанти постійно обстрілювали УГКМК, Любимівку і Каховку з боку Таврійська і Нової Каховки. Суто технічно будівлю ГНС зруйнувати або підірвати дуже складно. Однак через потужні обстріли був підірваний шандор – затворний щит для утримання та спуску води – п'ятої робочої машини.

Теоретично це не мало б призвести до пошкодження робочої магістралі каналу. Але там могла виникнути вибухова хвиля, яка могла розірвати камеру одного з насосів.

"Утім, що б не було причиною, герметизація ГНС порушена, а її машинну залу затопило ґрунтовими водами. Це – факт", – розповіли співробітники УГКМК.

Вранці 30 листопада російські окупанти обстріляли середмістя Херсона.

Пошкодили житлові будинки та медичні заклади, влучили у газогін. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич.

70-річна жінка загинула у власній квартирі.

Він також повідомив, що у місті зникла напруга в електромережах. Причина в потужних обстрілах міста російськими окупантами.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни затопили головну насосну станцію Каховського магістрального каналу: чим це загрожує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі