неділя, 24 грудня 2023 09:08

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія застосовує на Херсонщині хімічну зброю - ISW

Росія застосовує на Херсонщині хімічну зброю - ISW
Росіяни застосовують у Херсонській області хімічні гранати К-51. Фото: wikipedia.org

Російські загарбники використовують проти українських військових в районі Кринок на Херсонщині хімічну зброю.

Цим, зокрема, відкрито вихваляються окупанти із 810-ї бригади морської піхоти Чорноморського флоту РФ, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Окупанти хизуються "радикальною зміною тактики". Російські морпіхи підтвердили використання хімзброї проти українських військ, що є очевидним порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї, учасником якої є Росія.

"22 грудня 810-та ОМСБр опублікувала у своєму Telegram-каналі великий пост, де детально описала "радикальну зміну тактики", яку бригада застосовує проти українських сил у Кринках на східному березі Херсонської області", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На яких напрямках загарбники йшли в атаку - нові дані Генштабу

За даними аналітиків, підрозділи 810-ї окремої морської піхотної бригади ЧФ РФ здійснили ротацію в районі Кринок та застосовують нову тактику "скидання гранат К-51 з безпілотників" на позиції ЗСУ, щоб змусити українських бійців вийти з укріплень та піддати їх обстрілу з різних видів зброї.

Російська 810 ОМСБр опублікувала кадри в мережі, на яких видно таке скидання К-51 на українську позицію, ймовірно в Кринках.

Аналітики наголошують, що аерозольні гранати К-51 наповнені подразнюючим газом CS (2-хлорбензальмалононітрил), різновидом сльозогінного газу, який використовується для боротьби з масовими заворушеннями (також відомий як агент контролю заворушень RCA).

Аналітики нагадують, що Конвенція про заборону хімічної зброї (CWC) забороняє використання RCA як методу ведення війни, і Росія є державою-учасницею CWC з 1997 року.

Сили оборони України продовжують утримувати позиції в районі Кринок на лівобережжі Херсонщини.

Водночас тривають запеклі бої на інших ділянках фронту. Зокрема, на Куп'янському, Авдіївському напрямках та в районі Роботиного Запорізької області. Про це свідчать нові карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «Росія застосовує на Херсонщині хімічну зброю - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі