субота, 02 вересня 2023 10:13

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія перекидає на схід України ненавчені дивізії ‒ ISW

Росія перекидає на схід України ненавчені дивізії ‒ ISW
Російські загарбники перекидають малонавчені резерви на Луганщину. Фото: ukrinform.ua

Російські загарбники перекидають малонавчені дивізії на схід України, щоб звільнити резерви, які зараз перебувають на передовій у Луганській області.

Їх хочуть передислокувати для захисту від контрнаступу ЗСУ на півдні України. Про це у новому огляді повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики наводять інформацію начальника Головного управління розвідки України Кирила Буданова про те, що Росія перекинула на Куп'янський напрямок частини новоствореної 25-ї загальновійськової армії для заміни частин 41-ї загальновійськової армії. Останню росіяни почали передислоковувати на південь України.

За словами аналітиків ці підрозділи, ймовірно, деградували і діють без ротації на рівні бригад і полків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ просуваються на південь від Бахмута: нові карти бойових дій

"Раніше ISW підрахував, що відсутність оперативних резервів змусить російське командування проводити подальші передислокації і приймати важкі рішення про те, яким ділянкам фронту віддати пріоритет. Російське військове командування, судячи з усього, перекинуло в Луганську область елементи нещодавно сформованої і, ймовірно, низькоякісної або недостатньо укомплектованої 25-ї армії, щоб вивільнити відносно більш ефективні підрозділи 41-ї армії для півдня України", ‒ йдеться у повідомленні.

У той же час, за оцінками Інституту, 25-та загальновійськова армія навряд чи буде настільки ж боєздатна, враховуючи її поспішне розгортання раніше передбачуваної дати в грудні 2023 року.

"Поточна чисельність і можливості підрозділів 25-ї дивізії, розгорнутої в Україні на п'ять місяців раніше терміну, неясні. Це з'єднання, швидше за все, або сильно недоукомплектоване і не відповідає штатній чисельності двох дивізій, або погано навчене, як і перші російські мобілізовані підрозділи восени 2022 року, або і те, і інше", ‒ йдеться у повідомленні.

У ISW також зазначають, що російське командування, ймовірно, розглядає перекидання в Луганську область боєздатного з'єднання як терпимий ризик, враховуючи відносно невисокий темп бойових дій на більшій частині лінії фронту Луганської області.

"Передислокація підрозділів 41-ї армії на південь України є третім великим російським перекиданням сил з моменту початку українського контрнаступу в червні і другим за останні тижні. Це свідчить про зростаючу стурбованість Росії з приводу стабільності російської оборони у світлі наступу України в районі Роботиного. Розгортання елементів 25-ї армії щоб уникнути створення проломів в російській обороні передбачає, що безпосередня загроза українського прориву досить серйозна", ‒ додають аналітики.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку. Українські війська закріплюються на досягнутих рубежах та здійснюють заходи контрбатарейної боротьби. Про це вранці 2 вересня повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

Загалом протягом минулої доби на фронті відбулось 45 бойових зіткнень.

Зараз ви читаєте новину «Росія перекидає на схід України ненавчені дивізії ‒ ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі