неділя, 30 жовтня 2022 19:01

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія і "зернова ініціатива": скільки кораблів опинилися у блокаді

Росія і "зернова ініціатива": скільки кораблів опинилися у блокаді
Судно Ikaria Angel не може вивезти зерно із українського порту через російську блокаду. Фото: Getty Images

Рух 218 суден, які беруть участь у "зерновій ініціативі", фактично заблокований на своїх поточних позиціях.

Це сталося у зв'язку з тим, що українська сторона станом на 30 жовтня немає дозволів від Спільного Координаційного Центру на проходження безпечним коридором та проведення інспекцій. Про це повідомляє Міністерство інфраструктури України в Facebook.

З них:

– 95 завантажених суден, які вже вийшли з українських портів та очікують на інспекцію для відправлення до кінцевого споживача,

– 101 судно очікує інспекції на вхід до українських портів,

– 22 завантажених судна чекають на вихід з українських портів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литва закликала до військового розв'язання проблеми експорту зерна

Міністерство наголосило, що реалізація "Ініціативи про безпечне транспортування зерна і агропродукції через українські порти" носить винятково гуманітарний характер і Україна як сторона Ініціативи не порушила жодного з ії пунктів.

"Українська сторона не зупиняла рух вантажів через "зерновий коридор", навіть попри російські військові атаки на портову та енергетичну інфраструктуру. Також було зафіксовано 15 випадків приближення російських БПЛА та літаків на заборонену дистанцію до цивільних суден, що беруть участь у Ініціативі", – йдеться у повідомленні.

Разом з тим, там зауважили, що фактична блокада "зернового коридору" з боку РФ розпочалася ще у вересні. Це проявлялось у штучному затягуванні та зменшенні кількості інспекцій, що призвело до створення черги зі 176 суден з 2,1 млн агропродукції на борту.

"Таким чином, стає очевидним намір Росії спровокувати масовий голод у нужденних країнах Африки та Азії, а також створити гострий дефіцит продовольства у всьому світі", – наголосили у Міністерстві.

Країна-агресорка Росія у неділю, 30 жовтня, перекрила "зелений коридор" для експорту зерна в Чорному морі.

Країна-агресорка Російська Федерація 29 жовтня заявила, що "зупиняє участь у реалізації "зернової угоди". Причиною Москва назвала нібито "напад на кораблі Чорноморського флоту".

Зараз ви читаєте новину «Росія і "зернова ініціатива": скільки кораблів опинилися у блокаді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі