понеділок, 03 жовтня 2022 07:39

Спецтема: Війна Росії проти України

Російська ФСБ конкурує з міноборони – в ГУР розповіли, як визволяли українських полонених

Російська ФСБ конкурує з міноборони – в ГУР розповіли, як визволяли українських полонених
Керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов розповів, як вели переговори про обмін полоненими. Фото: pravda.com.ua

Російські ФСБ та міноборони конкурують між собою. Це засвідчили переговори про обмін полоненими.

Вони ускладнюються тим, що розмовляти доводиться із двома вороже налаштованими одна до одної структурами. Про це в коментарі Українській правді розповів керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов.

За його словами, в РФ чітко видно напруженість і конкуренцію між силовиками.

"Тому чим менше їх, тим легше. Наші командири уже були під слідством у ФСБ, тому найважчі переговори були саме на цьому напрямку", – зазначив Буданов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Електрошокери та голки під нігті – морпіх Михайло Діанов розповів про тортури в російському полоні

Обмін міг затягнутися ще надовго, якби "азовців" почали в РФ "судити". За таких обставин ще однією стороною переговорів став би Слідчий комітет РФ.

За словами Буданова, українські командири морпіхів та "азовців" перебували в різних слідчих ізоляторах Москви. Ними, на відміну від інших полонених, опікувалася ФСБ, а не розвідники з ГРУ.

Таким чином переговори з росіянами поділилися на два окремі треки. Перший стосувався обміну Віктора Медведчука. Про це спочатку українські розвідники вели переговори з міноборони РФ. А на завершальному етапі кейсом кума Путіна займався особисто директор ФСБ Росії Олександр Бортніков.

Другий окремий трек – визволення командирів "Азову", де перговори велися винятково з ФСБ.

21 вересня з російського полону повернули 215 осіб. 200 Захисників України обміняли на нардепа Віктора Медведчука. Захисники Азовсталі чотири місяці перебували в російському полоні. Оборона Маріуполя тривала 86 днів.

29 вересня відбувся черговий обмін полоненими. Україні вдалося повернути чотирьох морських піхотинців і двох цивільних.

За час війни пройшло 24 обміни полоненими. 808 осіб повернули з російського полону, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Зараз ви читаєте новину «Російська ФСБ конкурує з міноборони – в ГУР розповіли, як визволяли українських полонених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі