понеділок, 03 квітня 2023 10:20

"Раптом вибухнуло все ‒ і дим": очевидці розповіли про вбивство Татарського

"Раптом вибухнуло все ‒ і дим": очевидці розповіли про вбивство Татарського
Російський пропагандист Владлен Татарський загинув внаслідок вибуху у кафе в Санкт-Петербурзі. Фото: t.me/Novynarnia

Російські ЗМІ розвідали деталі вибуху в петербурзькому кафе Street Food Bar 2 квітня, внаслідок якого загинув воєнкор Владлен Татарський.

У момент вибуху у закладі проходив "творчий вечір" пропагандиста. Свідчення очевидців зібрало петербурзьке видання "Бумага".

За даними слідства, вибухівку на зустріч із воєнкором принесла жителька Санкт-Петербурга Дар'я Трепова. Вона заховала її у статуетку, яку подарувала Татарському.

Свідчення очевидиці Аліси

Спочатку вона взяла мікрофон, поставила питання про ідеологію. Через деякий час вона знову взяла мікрофон і сказала: "А ви пам'ятаєте, Владлен, я дарувала вам листівку?" Він сказав: "А, це ту, яку ви намалювали?" Вона сказала: "Я навчаюсь в Академії мистецтв на скульптурному факультеті. Мене звати Настя". Він каже: "Я вас не бачу, бо софіти". Вона каже: "А зараз я вам скульптуру принесла подарувати".

‒ Так? Ну, несіть її.

‒ А мені сказали на вході, раптом це бомба, і я її там залишила.

Усі посміялись.

Вона каже: "Ну так я схожу?"

‒ Так, йдіть.

Вона принесла коробочку. Віддала йому. Каже: "Я так соромлюся".

— Ну, сідайте ближче.

— Ну, я ось тут, на кріслі.

Скульптура ‒ це просто золота голова у касці. Я навіть не знаю, чи вона схожа на Максима (справжнє ім'я Владлена Татарського), важко сказати. Усі посміялися, що голова схожа на робітника, на шахтаря. І поставили її. Усі почали далі питати.

Раптом вибухнуло все ‒ і дим. І все, як у сповільненій зйомці: треба бігти ‒ і ми побігли. А ті, хто був поруч, вони закривавлені вибігали ‒там же ще й шибки вибухнули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За хвилини до смерті Татарський хвалився подарованою статуеткою – відео

Свідчення очевидця Миколи

"Я вже майже рік ходжу до цього закладу. Прийшов на захід послухати Владлена Татарського.

Дівчина подарувала статуетку. Я сидів на відстані від Владлена метри три-чотири. З дівчиною я не спілкувався. Вона потім сиділа поряд зі сценою. Але я не пам'ятаю, чи пішла вона, чи там, на місці, залишилася.

Вибух пролунав ‒ була така "бавовна". Я ніби заново народився. Я побіг на вулицю з усім натовпом, але реально був шок, у мене досі у вухах дзвенить. Після вибуху у мене у вухах ще більше дзвеніло.

Всі просто бігли, спотикалися, у всіх була паніка. Відчуття, ніби ми разом із вибуховою хвилею вибігали надвір. Поліція, мабуть, хвилин за 20−30 прибула. Люди ходили, переживали, ревли. Я сам панікував, не розумів, що відбувається. Я думав, що вже все, мене вже немає.

Заходив усередину, хотів свій телефон знайти. Телефон я так і не знайшов, але я як мінімум трьох людей, які лежали, яким надавали допомогу, побачив. Я сам мало не заревів. Але я, просто як чоловік, собі не дозволив ревти"

Свідчення очевидця Владислава

"Я прийшов на зустріч із Владленом Татарським. Відомий блогер, активіст, учасник "СВО". Зустріч у нього була з підписниками, глядачами, любителями творчості. Та й став очевидцем цієї ситуації. Сталося це, за моїми оцінками, приблизно за годину.

Просто сиділи, слухали спікера. Йому нібито якась шанувальниця подарувала подарунок, статуетку. Я бачив її, вона брала мікрофон, говорила йому хвалебні слова. "Я вас поважаю, ось вам подарунок від нашого колективу". Якісь художники. Усі її внесли.

І після цього через, можливо, три-п'ять хвилин, стався вибух, все закінчилося. Після цього швидко приїхала поліція, швидкі. Почали надавати допомогу. Я бачив одного-двох постраждалих. Я одразу пішов на вихід, побіг. Що було з Владленом та дівчиною, я не бачив.

Я не вперше туди ходив. Там збиралася небайдужа публіка. Ті, хто співчуває Російській Федерації. Загалом патріоти збиралися".

Жительку Санкт-Петербурга Дар'ю Трепову підозрюють у вбивстві російського пропагандиста та військового кореспондента Владлена Татарського. В МВС Росії повідомили, що її оголосили в розшук.

2 квітня у центрі російського Санкт-Петербурга стався вибух у кафе. Загинув Владлен Татарський, ще десятки осіб отримали поранення. Татарський підтримував війну РФ проти України. У минулому він воював у складі проросійських сил на Донбасі. Перед тим відбував покарання за грабіж. Пізніше став називати себе блогером і письменником. Мав у мережі сторінку з 500 тис. підписників.

Зараз ви читаєте новину «"Раптом вибухнуло все ‒ і дим": очевидці розповіли про вбивство Татарського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі