неділя, 31 липня 2022 17:54

Спецтема: Війна Росії проти України

Назвали справжнє ім'я росіянина, який катував і вбивав українських полонених – фото

У мережі назвали справжнє ім'я росіянина, який катував, а потім убив полоненого українського військового.

На думку дослідників, попередня ідентифікація виявилася хибною. Про це йдеться в дописі InformNapalm та у версії ідентифікації злочинця групою Molfar.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна встановила особу окупанта, який катував українського військового

Дослідники InformNapalm звернули увагу на зняте окупантами відео з "форсуванням Сіверського Донця", на якому засвітився імовірний учасник катування та вбивства. Ідеться про найманців з підрозділу "Ахмат".

  Брати Арошанови - Віталій (зліва) та Арслан. Фото: Скріншот
Брати Арошанови - Віталій (зліва) та Арслан. Фото: Скріншот

На наявних кадрах, найімовірніше, не найманець Віталій Арошанов з Калмикії і не його брат Арслан Арошанов, а якут Айдос Албан 1997 року народження з підрозділу "Ахмат".

"Судячи з опису до відео від російських пропагандистів, у підрозділі є бойовики з різних регіонів РФ, зокрема командир з позивним "Белый" з Якутії. З огляду на те, що в кадр на відео потрапляє тільки один якут, імовірно саме він і вчиняв звірства, поки інші учасники групи тримали полоненого", – пишуть волонтери.

У мережі активно поширюють хибну ідентифікацію, коли катом називають Віталія Арошанова з Калмикії. Для поширення цієї версії на Telegram InformNapalm навіть здійснили бот-атаку.

  Росіянин, який катував українського військовослужбовця. Фото: Скріншот
Росіянин, який катував українського військовослужбовця. Фото: Скріншот

"Тут не обійшлося без російських спецслужб, що намагаються завадити ідентифікації реального злочинця. Численні повідомлення про те, що катував українського полоненого один з братів Арошанових часто підкріплюється ще й закликами знищити всю їхню родину", - кажуть фахівці.

  У групі Molfar спростовують причетність будь-якого з братів Арошанових до катування українця. Фото: Скріншот
У групі Molfar спростовують причетність будь-якого з братів Арошанових до катування українця. Фото: Скріншот

В InformNapalm наполягають, що риси обличчя і опосередковані ознаки вказують, що це не калмик, а якут. Цієї версії також дотримуються дослідники групи Molfar і серед аргументів вказують на ідентичні особливості між катом на відео й Айдосом Албаном у будові лівого ока (воно відрізняється від правого), у відстані від очного яблука до брови, у мочках вух та їхній будові. У ката й Албана також ідентичні овал обличчя та підборіддя.

  Дослідники назвали справжнє ім'я ката. Фото: Скріншот
Дослідники назвали справжнє ім'я ката. Фото: Скріншот

Також в обох один і той же годинник: він є на відео й нещодавно був на аватарці в соцмережі Албана.

"Усе зазначене може свідчити про непричетність жодного з братів Арошанових до цього конкретного випадку катувань. Та це не означає, що вони не робили того ж самого, що зробив і цей якут, з іншими українцями, які потрапили до них у полон. Весь цей підрозділ російських найманців є воєнними злочинцями, бо очевидно, що відео, яке потрапило в мережу, це не поодинокий випадок, а прийнятна практика в цьому підрозділі", – наголосили в InformNapalm.

28 липня російські канали поширили відео знущань з українського військовополоненого. Захисника двоє російських окупантів скалічили: провели кастрацію канцелярським ножем.

Російські загарбники, підозрювані в катуванні українських полонених, будуть ідентифіковані й покарані, заявив Подоляк.

Катування бійця ЗСУ засудили в Конгресі Сполучених Штатів Америки. Також закликали негайно допомогти Україні перемогти "російське зло".

Зараз ви читаєте новину «Назвали справжнє ім'я росіянина, який катував і вбивав українських полонених – фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі