четвер, 06 жовтня 2022 13:50

Спецтема: Війна Росії проти України

"Ми мали 600 поранених, 300 з них просто гнили" – захисники Маріуполя розповіли, як виходили з Азовсталі

"Ми мали 600 поранених, 300 з них просто гнили" – захисники Маріуполя розповіли, як виходили з Азовсталі
Бійці кажуть, що серед найголовніших причин виходу з Азовсталі була необхідність рятувати життя поранених бійців. Фото: 5.ua

Операція виходу українських захисників з Азовсталі була погоджена з найвищим військовим керівництвом країни.

Серед найважливіших причин такого рішення – необхідність рятувати життя поранених бійців. Про це під час брифінгу 6 жовтня розповів керівник штабу полку "Азов" Богдан Кротевич, передає Gazeta.ua.

За його словами, ухвалити рішення про вихід було важко. Водночас на той момент в Азовсталі перебувало близько 600 поранених.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбивство українських полонених в Оленівці – звільненні з полону "азовці" повідомили про понад 40 загиблих

"А 300 з них просто гнили. Вони повільно гинули. Офіцерський склад одностайно вирішив іти в полон, щоб надати термінову медичну допомогу бійцям, які були в госпіталі. Ми не мали ліків і достатньо обладнання. Тому таке рішення ухвалили", ‒ розповів Кротевич.

Командир полку Денис Прокопенко тоді мав безпосередній зв'язок з президентом Володимиром Зеленським, головнокомандувачем Валерієм Залужним, керівником ГУР Кирилом Будановим.

Однак, за словами Кротевича, керівництво держави давало "азовцям" право вибору.

Відразу після звільнення з російського полону командири полку "Азов" зустрілися з рідними тих, хто залишився в застінках РФ. "Азовці" запевнили, що включаються в процес обміну й робитимуть все, щоб українських військових повернути назад.

21 вересня з російського полону повернулися 215 осіб. 200 захисників України обміняли на нардепа Віктора Медведчука. Захисники Азовсталі чотири місяці перебували в російському полоні. Оборона Маріуполя тривала 86 днів.

Оборона Маріуполя тривала 86 днів. 20 травня командир полку "Азов" підполковник Денис Прокопенко заявив, що найвище військове керівництво України віддало наказ про збереження життя і здоров'я військовослужбовців гарнізону й припинення оборони Маріуполя.

Зараз ви читаєте новину «"Ми мали 600 поранених, 300 з них просто гнили" – захисники Маріуполя розповіли, як виходили з Азовсталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі