вівторок, 22 листопада 2022 14:47

Спецтема: Війна Росії проти України

"Масштаб руйнувань колосальний" – скільки ТЕС і ГЕС пошкодила Росія

"Масштаб руйнувань колосальний" – скільки ТЕС і ГЕС пошкодила Росія
В Україні майже не залишилося неушкоджених великих теплових і гідроелектростанцій після чергової масованої атаки Росії. Фото: УНН

В Україні майже не залишилося непошкоджених великих теплових і гідроелектростанцій після чергової масованої атаки Росії на українську енергетичну систему минулого тижня.

Про це повідомив голова Укренерго Володимир Кудрицький на брифінгу 22 листопада.

"Минулого тижня українська енергосистема зазнала вже шостої масованої ракетної атаки – і це була найбільша атака з усіх. Близько 100 важких ракет було випущено, і цілями були саме об'єкти енергосистеми: здебільшого підстанції Укренерго, а також українські електростанції. Було пошкоджено 15 об'єктів Укренерго цього дня", – зазначив він.

Після цієї атаки в Україні практично не залишилося непошкоджених теплових і гідроелектростанцій.

"Щоб ви розуміли масштаб цих атак і з чим нам доводиться працювати: практично вся теплова й гідрогенерація, якщо ми говоримо про великі електростанції, зазнавала ракетних ударів. Також майже не залишилося непошкоджених вузлових підстанцій Укренерго. Практично на кожну важливу підстанцію вже щось прилітало – на деякі підстанції декілька разів: три, п'ять і навіть вісім, є і такі об'єкти. Масштаб руйнувань колосальний", – додав Кудрицький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Планові відключення електроенергії можуть скоротити

Він наголосив, що після кожної масованої ракетної атаки потрібен час на те, щоб спершу заживити споживачів електроенергією, відновити енергомережу. Потім ще кілька днів іде на те, щоб графіки вимкнень перейшли у плановий режим.

Минулого вівторка був запас і матеріалів, і обладнання, тож одразу після відбою тривоги фахівці почали відновлення і стабілізацію енергосистеми. Уже в суботу вдалося повернутися до планових вимкнень.

Однак дефіцит електроенергії залишається, тому й графіки вимкнень зберігаються, щоб зберігався баланс і не сталося "колапсу" енергосистеми, пояснив голова Укренерго.

Кабінет Міністрів України готується до всіх можливих сценаріїв розвитку подій через атаки на українську енергосистему. Уряд активізує імпорт енергогенеруючих засобів. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Також сказав, що Україна отримує фінансову підтримку від партнерів.

Канада випустила в обіг п'ятирічні держоблігації на 500 млн канадських доларів. Усі охочі можуть долучитися до зміцнення України.

Також уряд ухвалив рішення про залучення додатково $4,5 млрд грантових коштів від Міжнародного банку реконструкції та розвитку й Міжнародної асоціації розвитку.

Зараз ви читаєте новину «"Масштаб руйнувань колосальний" – скільки ТЕС і ГЕС пошкодила Росія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі