пʼятниця, 14 червня 2024 15:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"Соборне козацтво" і "гетьманське козацтво імені Івана Богуна": СБУ ліквідувала мережу Медведчука
3

У вересні 2022 року Медведчука передали росіянам в рамках обміну під час звільнення з російського полону 215 українських захисників
Фото: Reuters
В Україні ліквідували мережу проросійських організацій, координованих Медведчуком, які готували державний переворот у Києві у 2022 році, повідомила СБУ
В Україні ліквідували мережу проросійських організацій, координованих Медведчуком, які готували державний переворот у Києві у 2022 році, повідомила СБУ

В Україні ліквідували мережу проросійських організацій, які готували державний переворот у Києві у 2022 році.

Організації координував колишній нардеп від "Опозиційної платформи - За життя" Віктор Медведчук. Про це у п'ятницю повідомила Служба безпеки України.

"Представники цих "громадських організацій" планували державний переворот в Україні, який хотіли синхронізувати з початком повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року", - повідомила спецслужба.

"Таким чином вони сподівались допомогти агресору якнайшвидше захопити Київ, а згодом і всю територію України", - повідомляють.

Опублікували список організацій:

Міжнародна громадська організація "Ми народ України";

Всеукраїнська громадська організація "Всеукраїнське гетьманське козацтво імені Івана Богуна";

"Соборне козацтво";

"Соборне козацтво" "Харківський округ";

"Соборне козацтво" "Баришівська станиця";

"Соборне козацтво" "Київський округ";

"Соборне козацтво" "Львівський округ";

"Соборне козацтво" "Сумський округ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мураєв втік, а його колишній телеведучий "крутить" на ютубі роспропаганду - відео

Представники цих організацій планували проведення у Києві "національних зборів".

Під час "з'їзду" планували оголосити ультиматум вищому військово-політичному керівництву України щодо "відсторонення від влади".

"У разі відмови зловмисники мали намір захопити ключові держустанови у Києві та інших регіонах держави. Для цього планували сформувати бойові групи, до складу яких мало увійти понад півтисячі озброєних осіб", - розповіла спецслужба.

У 2022 році СБУ викрила ворожі плани і запобігла їхній реалізації. Співробітники Служби безпеки затримали трьох організаторів злочину на початку повномасштабного вторгнення РФ.

У серпні минулого року зловмисники отримали різні терміни тюремного ув'язнення. Також було заочно засуджено громадянина РФ, який координував підривну діяльність "громадських організацій" Медведчука з Росії.

За матеріалами СБУ суд постановив заборонити і примусово розпустити такі організації.

У вересні 2022 року Медведчука передали росіянам в рамках обміну під час звільнення з російського полону 215 українських захисників.

Торік у січні Верховна Рада позбавила Медведчука мандату.

Зараз ви читаєте новину «"Соборне козацтво" і "гетьманське козацтво імені Івана Богуна": СБУ ліквідувала мережу Медведчука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі