середа, 06 грудня 2023 20:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Країни ЄС поставили Україні менше половини з обіцяних снарядів: причини різні

Країни ЄС поставили Україні менше половини з обіцяних снарядів: причини різні
Країни ЄС поставили Україні менше половини з обіцяних снарядів. Фото: Flickr

Держави-члени Європейського Союзу передали Україні лише 480 тис. із обіцяного мільйона артилерійських снарядів для України до весни 2024 року.

Із власних запасів держави ЄС передали Україні близько 300 тис. артилерійських снарядів, а в межах спільних закупівель - лише 60 тис. Про це повідомляє Reuters.

У березні ЄС розробив план із надання Україні мільйона артилерійських снарядів, одного з ключових озброєнь у повномасштабній російсько-українській війні.

План складався з трьох частин: постачання із запасів армій ЄС, інвестиції у власне виробництво й замовлення снарядів у збройових компаній за схемою спільних закупівель, яку координує Європейське оборонне агентство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги: що у списку

У Євросоюзі називають різні причини відставання від плану.

Одні стверджують, що багато урядів ЄС не підкріпили заяви про довгострокову підтримку України розміщенням замовлень у збройових компаніях. Інші наполягають на тому, що промисловості потрібен час, щоб наростити темпи виробництва.

Лунає також критика через рішення обмежити участь у спільних закупівлях компаніями з ЄС і Норвегії, на чому передусім наполягала Франція.

Сполучені Штати Америки оголосили про надання Україні чергового пакета військової допомоги на $175 млн.

Про це повідомив державний секретар США Ентоні Блінкен.

Новий пакет містить засоби протиповітряної оборони, додаткові боєприпаси для систем HIMARS, артилерійські боєприпаси, високошвидкісні протирадіаційні ракети й протитанкові ракети.

Зараз ви читаєте новину «Країни ЄС поставили Україні менше половини з обіцяних снарядів: причини різні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі