четвер, 20 квітня 2023 11:46

Спецтема: Війна Росії проти України

Катував українців у газових камерах: черговий російський воєнний злочинець отримав підозру

Катував українців у газових камерах: черговий російський воєнний злочинець отримав підозру
СБУ повідомила про підозру командир батальйону Росгвардії Аюбі Ельдарову. Фото: ssu.gov.ua

Встановлено особу ще одного російського окупанта, який безпосередньо причетний до масових катувань та вбивств мирних жителів у захоплених районах на півдні України.

Це ‒ командир батальйону 96-го полку оперативного призначення 46-ї окремої бригади військ Росгвардії підполковника Аюба Ельдаров, повідомляє Служба безпеки України.

У травні минулого року його призначили так званим "комендантом селища Чернігівка" у тимчасово окупованому Бердянському районі Запорізької області.

"На цій "посаді" він виконував завдання Кремля щодо придушення руху опору та проведення масових репресій проти мирних жителів на захоплених територіях України. Для цього сформував каральні загони, до складу яких входили російські військові, представники спецслужб РФ та місцеві колаборанти. За наказом Ельдарова рашисти розшукували українських патріотів, а потім викрадали їх. Потерпілих звозили до катівні, яка була облаштована на території місцевої окупаційної комендатури РФ", ‒ йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вагнерівці" зізналися у розстрілах цивільних, дітей. Омбудсмен відреагував

Людей там катували із застосуванням отруйних речовин та електроструму. Задокументовано, зокрема, використання ворогом газів у спеціально обладнаних "камерах".

"Таким чином російські загарбники намагалися схилити потерпілих до співпраці, щоб отримувати інформацію про місця дислокації та переміщення Сил оборони. Встановлено, що Ельдаров особисто брав участь у незаконних затриманнях і катуваннях, а також "покривав" вбивства викрадених громадян своїми підлеглими", ‒ зазначають в СБУ.

Слідство отримало свідчення трьох місцевих жителів, які пройшли російську катівню та зуміли виїхати на підконтрольну Україні територію. Серед них – мешканець селища, якого окупанти викрали на блокпості і катували тільки за те, що він був підписаний на український Telegram-канал. Іншого незаконно ув'язненого чоловіка загарбники звинуватили у коригуванні вогню ЗСУ. Ще одним потерпілим є місцевий мешканець, який висловлювався на підтримку українських захисників. Усі вони засвідчили причетність Ельдарова до воєнних злочинів.

Слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру у порушенні законів та звичаїв війни.

"Нині тривають заходи для притягнення російського воєнного злочинця до відповідальності. Зловмисника буде покарано, незалежно від часу і місця, де він переховується від правосуддя", ‒ наголошують в СБУ.

Активісти встановили понад 100 місць, де росіяни утримують цивільних і військовополонених українців. Також створили інтерактивну мапу, повідомили експерти Медійної ініціативи за права людини, яка входить до коаліції "Україна. Пʼята ранку".

Повідомили про підозру російському священнику-блогеру Андрію Ткачову. Він закликав російських військових вбивати українців, передає Служба безпеки України.

Зараз ви читаєте новину «Катував українців у газових камерах: черговий російський воєнний злочинець отримав підозру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі