середа, 12 квітня 2023 16:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Встановили понад 100 місць, де окупанти утримують цивільних і військовополонених

Встановили понад 100 місць, де окупанти утримують цивільних і військовополонених
У полоні перебуває багато цивільних і загарбники не хочуть їх віддавати. Фото: Pexels

Активісти встановили понад 100 місць, де росіяни утримують цивільних і військовополонених українців.

Також створили інтерактивну мапу, повідомили експерти Медійної ініціативи за права людини, яка входить до коаліції "Україна. Пʼята ранку", передає Gazeta.ua.

Інформацію отримували від звільнених з полону українців та свідків. Такі пункти є у Росії, Білорусі та на окупованих територіях України.

"Ми не можемо говорити, що це повна картина всіх місць утримання, але для нас важливо, що ми поговорили зі свідками, які утримувались у всіх цих місцях тримання", – сказала координаторка ініціативи Тетяна Катриченко.

Місць утримання може бути кілька сотень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Встановлення особи страченого росіянами українського полоненого: у Міноборони звернулися до українців

"Щодня кількість затриманих як військовослужбовців, як військовополонених, так і кількість цивільних зростає. Велика частина території окупована, і на цих територіях щодня відбуваються затримання. І щодня ми виявляємо нові місця утримання", – зауважила вона.

За даними коаліції "Україна. Пʼята ранку", зараз у місцях тримання перебуває близько 950 цивільних українців. Їх росіяни повертають дуже мало.

"Їм кажуть, що вони затримані за протидію спеціальній військовій операції, хоча такої статті в них немає", – зазначила представниця ГО "Цивільні у полоні" Катерина Огієвська.

Затримання військовими РФ цивільних, утримання та переміщення є воєнним злочином.

"РФ вчиняє воєнні злочини, за які вона має відповідати. Ми б дуже хотіли, щоб МКС зацікавився епізодом вивезення цивільних громадян, принаймні з північних регіонів України. Це була спланована дія. Оскільки ми розуміємо, що у Київській, Сумській, Чернігівській областях стояли різні підрозділи РФ, які не мали між собою зв'язку, вони діяли фактично автономно, діяли дуже швидко. Але всі ці люди мали на меті затримувати цивільне населення, як правило, чоловіків. Затримували не просто за те, що людина могла бути коригувальником, люди були затримані просто випадкові. Все це спланована практика вивезення цивільних громадян", – сказала Катриченко.

Росіяни всіх полонених цивільних називають "комбатантами".

"Для того, щоб зрозуміти, кого Україна має повертати, повинні бути дуже чіткі, верифіковані списки людей, яких утримує РФ. Також має бути простеження місць утримання, оскільки всі говорять, що людей перевозять. Це дуже кропітка дослідницька робота, і вона має бути для того, щоб потім вимагати повернення цих людей", – наголосила вона.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець оприлюднив алгоритм дій для українців, чиї цивільні родичі потрапили в полон.

При отриманні інформації з будь-яких джерел, що особа перебуває у полоні, потрібно зібрати всі можливі факти та докази, необхідні для підтвердження полону: скріншоти повідомлень, аудіозаписи розмов, відео з камер спостережень, відео з ворожих ресурсів тощо, та надати ці відомості слідчому Національної поліції, у провадженні якого знаходиться кримінальне провадження.

Додатково потрібно звернутись до Національного інформаційного бюро.

Зараз ви читаєте новину «Встановили понад 100 місць, де окупанти утримують цивільних і військовополонених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі