четвер, 01 серпня 2024 10:54

Спецтема: Війна Росії проти України

Готував удари по ЗСУ: священник виявився російським агентом
5

СБУ затримала священника Російської православної церкви в Україні, який був агентом ГРУ і готував удар по ешелонах ЗСУ на Харківщині.

У результаті багатоетапної спецоперації було затримано двох агентів воєнної розвідки РФ, які готували обстріл ешелонів ЗСУ, що перевозять особовий склад, техніку та боєприпаси на передову, повідомила 1 серпня пресслужба СБУ.

"Служба безпеки запобігла серії повітряних ударів РФ по об'єктах Укрзалізниці на Харківщині. Головним фігурантом виявився громадянин Росії, настоятель одного із Харківських храмів РПЦ, який був завербований спецслужбою країни-агресорки ще до повномасштабної війни. Після вторгнення РФ на нього вийшов кадровий співробітник ГРУ. Його особу вже встановлено Службою безпеки", - сказано в повідомленні.

Під час дистанційного контакту ворожий спецслужбіст поставив перед кліриком завдання: зібрати інформацію про графіки та маршрути руху ешелонів ЗСУ на території Харківщини. Щоб отримати розвіддані, священик залучив свого знайомого - працівника місцевої філії Укрзалізниці.

СБУ затримала священника
Фото: СБУ
СБУ затримала священника
СБУ затримала священника
СБУ затримала священника
СБУ затримала священника

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 17-річний намагався спалити будівлю ТЦК

Посадовець дав клірику доступ до службових документів з інформацією про час відправлення та прибуття, а також місць розвантаження потягів Сил оборони.

Відзняті кадри священнослужитель мав пересилати своєму куратору через анонімний чат у месенджері. Для конспірації вони використовували шифрувальні символи, наприклад, розпочинали листування тільки після обумовлених "смайлів" у заздалегідь визначений час. Після кожного сеансу зв'язку фігуранти видаляли листування.

Окупанти планували здійснити за вказаними координатами вогневе ураження.

Служба безпеки зірвала плани агресора. Після оперативної комбінації обох фігурантів затримали у власних помешканнях. Під час обшуку у них вилучили мобільні телефони та сім-карти різних операторів із доказами розвідувально-підривної діяльності.

Клірику та його спільнику повідомили про підозру. Санкція статті передбачає покарання до 12 років тюрми.

Зловмисники перебувають під вартою. Також вирішується питання щодо додаткової кваліфікації їхніх злочинних дій.

Служба безпеки затримала на Харківщині агента воєнної розвідки РФ, який шпигував за військовими ешелонами Сил оборони. Залізничник-зрадник "зливав" у чат-бот російського ГРУ маршрути руху ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «Готував удари по ЗСУ: священник виявився російським агентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі