четвер, 15 грудня 2022 06:12

Євросоюз і НАТО готують спільне звернення до Росії

Євросоюз і НАТО готують спільне звернення до Росії
Євросоюз і НАТО спільно закличуть Росію припинити війну і вивести свої війська з України. Фото: ukrinform.ua

Невдовзі Євросоюз і НАТО офіційно оприлюднять спільний заклик до Росії припинити війну і вивести свої війська з України.

Декларацію готували понад рік. Але її ухвалення затримувалася через напруженість у відносинах між Туреччиною і Кіпром. Про це повідомляє Politico, посилаючись на власні джерела.

Дипломати повідомили виданню, що декларацію представлять найближчим часом або ж на початку 2023 року, якщо на заваді стане робочий графік під кінець року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі таки визнали Росію державою-спонсором тероризму: перерахували злочини

"Хоча текст здебільшого нічим не примітний, надання йому офіційного статусу стало б значним дипломатичним досягненням, зважаючи на місяці, які пішли на його підготовку", – йдеться у повідомленні.

Текст декларації узгоджувався в основному між офісом голови Європейської Ради Шарля Мішеля, Єврокомісією і НАТО. У майже остаточному проєкті ЄС і НАТО закликають Росію "негайно припинити цю війну і вивести свої війська з України". Вони також підтверджують свою "непохитну і постійну підтримку її незалежності".

У декларації країни ЄС та НАТО погодилися "повністю підтримувати невіддільне право України на самооборону і вибір власної долі". У документі наголошується, що "жорстока війна Росії" "загострила продовольчу та енергетичну кризу, яка зачепила мільярди людей по всьому світу".

У всіх країнах НАТО спостерігається дефіцит озброєнь, який, зокрема, пов'язаний з війною Росії проти України. Про це повідомила постпред США в НАТО Джуліанна Сміт.

Швеція надасть новий пакет допомоги для Збройних сил України – він перевищує попередній на 50%. Дев'ятий пакет підтримки Швецією України передбачає надання систем протиповітряної оборони та амуніції для військових.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз і НАТО готують спільне звернення до Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі