середа, 07 грудня 2022 13:33

Спецтема: Війна Росії проти України

Експоліцейський намагався створити в окупованому місті власну філію ФСБ

Експоліцейський намагався створити в окупованому місті власну філію ФСБ
СБУ затримала у Херсоні колишнього правоохоронця, який допомагав ворогу. Фото: ssu.gov.ua

У Херсоні затримали колишнього правоохоронця, який допомагав ворогу створювати у місті так звану філію ФСБ.

Служба безпеки затримала ще одного ворожого поплічника у ході стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні, заявив 7 грудня речник СБУ Артем Дехтяренко. Під час окупації міста він допомагав кадровим співробітникам ФСБ налагоджувати діяльність "місцевого" підрозділу російської спецслужби.

"Цей окупаційний орган під назвою "государственная служба безопасности" мав виконувати завдання Москви щодо придушення руху опору та поширення кремлівського режиму на території регіону. Пособник агресора підшукував однодумців, яким пропонував вступити до лав філії. Також він займався формуванням агентурного апарату російської спецслужби, який мав проводити розвідувально-підривну діяльність на півдні України", – ідеться у повідомленні.

Зловмисником виявився колишній місцевий правоохоронець, який звільнився з органів ще у 2010 році. У поле зору ФСБ він потрапив перед початком повномасштабного вторгнення. Тоді ворог запросив його допомогти у зборі інформації про суспільно-політичну обстановку в Херсоні. Під час тимчасової окупації обласного центру на поплічника загарбників вийшов його російський куратор, із яким він потім координував свої злочинні дії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіс президента, СБУ та МВС: під Києвом тисячами штампували липові спецперепустки

Для підбору "кандидатів" до лав підконтрольного Москві "ГСБ" він використовував власні зв'язки серед колишніх представників силових структур. В обмін на співпрацю агресор пообіцяв зловмиснику керівну посаду у псевдооргані окупантів.

"Після звільнення міста затриманий намагався залягти на дно для уникнення правосуддя. Втім його місцезнаходження встановили. Наразі слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за вчинення злочину, а суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою", – звітує СБУ.

Служба безпеки продовжує викривати зрадників і колаборантів на тимчасово окупованих територіях України. В результаті слідчо-оперативних дій встановлені особи ще восьми організаторів незаконних "референдумів" в тимчасово захоплених районах Херсонської та Миколаївської областей.

Також СБУ знешкодила російську агентуру, очолювану чиновником з Миколаєва. Він передавав росіянам важливі дані про ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «Експоліцейський намагався створити в окупованому місті власну філію ФСБ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі