понеділок, 09 січня 2023 10:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Єдиний російський авіаносець довели до критичного стану ‒ ГУР

Єдиний російський авіаносець довели до критичного стану ‒ ГУР
Російський важкий авіаносний крейсер "Адмірал Кузнєцов" перебуває у критичному стані. Фото: gur.gov.ua

Єдиний російський авіаносець – важкий авіаносний крейсер "Адмірал Кузнєцов" нині перебуває в аварійному стані.

Судно навіть не може пересуватися власним ходом й перебуває на 35-му судноремонтному заводі в Мурманську. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

Щоб продовжити ремонт, нещодавно прийняли рішення про переведення корабля із сухого доку до одного з причалів судноремонтного заводу.

"Втім, ще на стадії підготовки до переведення з'ясувалось, що крейсер взагалі не здатен переміщатися власним ходом. Тому була здійснена спроба переміщення за допомогою кількох буксирів. Однак це також виявилось неможливим через критичний стан корпусу корабля. Судоремонтники попередили, що стан "Адмірала Кузнєцова" в принципі не дозволяє спускати його на воду. В такому випадку він з високою ймовірністю перекинеться на бік і потоне", ‒ йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навіщо Путін особисто проводжав фрегат "Адмірал Горшков" ‒ у ВМС пояснили

Корпус корабля обстежили водолази й побачили, що металеві конструкції нижче третьої палуби зазнали значної корозії. Трюми повністю заповнені каламутною водою, тому обстежити корабель зсередини неможливо.

"Посадові особи 35-го судноремонтного заводу та керівництво флоту намагаються перекласти один на одного відповідальність за такий стан справ. Нині неможливо навіть встановити, хто саме ухвалив рішення про переміщення корабля", ‒ зазначають в українській розвідці.

Тим часом командування флоту висунуло штрафні санкції на 1,5 млрд руб. керівництву заводу за зрив термінів ремонту та невиконання контракту. А менеджмент підприємства оприлюднив лист, в якому зазначено, що завод не винен у доведенні корабля до плачевного стану.

"З високою ймовірністю винними визнають військове представництво на заводі, яке здійснювало нагляд за ходом робіт. За наявними даними, на сьогодні немає навіть приблизних термінів завершення ремонту "Адмірала Кузнєцова" та повернення його на службу", ‒ йдеться у повідомленні ГУР.

У російському Мурманську 22 грудня спалахнула пожежа на авіанесучому крейсері "Адмірал Кузнєцов", який зараз стоїть на ремонті.

У квітні від удару українських ракет "Нептун" затонув флагман російського флоту, ракетний крейсер "Москва".

Зараз ви читаєте новину «Єдиний російський авіаносець довели до критичного стану ‒ ГУР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі