середа, 05 жовтня 2022 07:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Чому місія із розслідування теракту досі не відвідала Оленівку: пояснення ООН

Чому місія із розслідування теракту досі не відвідала Оленівку: пояснення ООН
В ООН пояснили, що не можуть направити місію через відсутність гарантій безпеки. Фото: Офіс генерального прокурора

Місія Організації Об'єднаних Націй (ООН) із розслідування теракту не може вирушити на територію слідчого ізолятора в Оленівці Донецької області через відсутність гарантій безпеки для її учасників.

Місії ООН потрібне "зелене світло" на розслідування. Про це заявив представник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік на брифінгу 4 жовтня, передає Gazeta.ua.

Він не уточнив від якої саме сторони міжнародна організація чекає гарантій безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський звернувся до ООН з проханням щодо полонених в Оленівці

"Ми не можемо направити місію, не гарантувавши, що маємо всі гарантії безпеки. Є й логістичні проблеми, але перш за все ми потребуємо гарантій безпеки. Поки цього не буде, ми не можемо їх відправити", – сказав Дюжаррік.

На початку вересня на засіданні Ради безпеки ООН заступник генсека цієї організації з політичних питань Розмарі Дікарло заявила, що найближчими днями розгорнуть місію, яка має встановити факти, пов'язані з терактом в Оленівській в'язниці.

9 вересня український омбудсмен Дмитро Лубінець, коментуючи склад цієї місії ООН, заявив, що лише такий склад цієї місії міг задовольнити Росію.

У ніч на 29 липня 2022 року на території колишньої виправної колонії у селищі Оленівка на тимчасово окупованій території пролунав вибух. Там загарбники утримували в полоні українських військових, зокрема й оборонців Маріуполя та цивільних.

Внаслідок вибуху загинули приблизно 53 українських воїнів, щонайменше 130 зазнали поранень. Полонених перед вбивством катували росіяни з ПВК "Вагнер" і ФСБ.

Всю провину Росія намагалася перекласти на Україну. Однак висновки міжнародних експертів свідчать, що причиною або способом цього вбивства була термобарична зброя, яку застосувала Росія.

Зараз ви читаєте новину «Чому місія із розслідування теракту досі не відвідала Оленівку: пояснення ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі