субота, 28 жовтня 2023 15:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Чи чекати посилення мобілізації у листопаді: кого призвуть у першу чергу

Чи чекати посилення мобілізації у листопаді: кого призвуть у першу чергу
Незабаром в Україні посилять призов до армії. Фото: Getty Images

Військове керівництво наполягає на мобілізації більш молодих людей, тому не виключено, що незабаром в Україні посилять призов до армії.

Наразі є потреба в додатковій комплектації особового складу, оскільки Сили оборони також зазнають втрат. Про це в інтерв'ю виданню "Українська правда" розповів нардеп, член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін.

За його словами, останнім часом в Україні активно обговорюють посилення мобілізаційних заходів та призов до армії більш молодих громаян.

Нардеп зазначає, що саме військове керівництво наполягає, аби держава мобілізувала до армії більш молодих громадян. Теперішня війна - конфлікт на виснаження, у якому найважливішим є мобілізаційний ресурс.

Рахманін не виключає, що в Україні можуть посилити мобілізацію, оскільки командування може розглядати сценарії формування нових бойових бригад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні різко впали темпи мобілізації

Донедавна громадяни, яким не виповнилося 28 років і які не проходили службу, не могли бути мобілізованими. Військові наполягали на тому, що їм необхідний цей мобілізаційний ресурс, і просили нардепів знизити цю планку. Цей документ ухвалили, однак президент Володимир Зеленський його не підписав з кількох причин:

- соціальне невдоволення;
- нестача кваліфікованих кадрів, оскільки для того, щоб одна людина воювала, десять мають працювати в тилу;
- важка демографічна ситуація.

"Наприклад, штурмові дії, коли особовий склад викидається за 8-10 км від лінії бойового зіткнення, і далі йде, тягнучи на собі десятки кілограмів: зброю, боєкомплекти, харчування, бронежилети. Вони долають пішки цю відстань і практично без паузи починають штурмові дії. Якщо людині 55 чи 57 - це для неї достатньо важке випробування", - пояснив Рахманін.

Між військовослужбовцями, призваними за мобілізацією та тими, хто уклав контракт, є відмінності у проходженні військової служби.

Йдеться, зокрема, про умови особливого періоду, яким є повномасштабна війна. Про це, посилаючись на відповідь Департаменту кадрової політики Міноборони, повідомляє "АрміяInform".

Зокрема, в роз'ясненні Міноборони йдеться про те, що різниця полягає насамперед в строках проходження військової служби. Відмінності є також у можливості бути відрядженими в державні органи та у звільненні зі служби.

Зараз ви читаєте новину «Чи чекати посилення мобілізації у листопаді: кого призвуть у першу чергу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі