вівторок, 24 жовтня 2023 11:06

Які відмінності служби за контрактом та мобілізацією: у Міноборони пояснили

Які відмінності служби за контрактом та мобілізацією: у Міноборони пояснили
У Міноборони пояснили різницю між військовою службою за контрактом та мобілізацією. Фото: tsn.ua

Між військовослужбовцями, призваними за мобілізацією та тими, хто уклав контракт, є відмінності у проходженні військової служби.

Йдеться, зокрема, про умови особливого періоду, яким є повномасштабна війна. Про це, посилаючись на відповідь Департаменту кадрової політики Міноборони, повідомляє "АрміяInform".

Зокрема, в роз'ясненні Міноборони йдеться про те, що різниця полягає насамперед в строках проходження військової служби. Відмінності є також у можливості бути відрядженими в державні органи та у звільненні зі служби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні запустять послугу "є-Бронювання" військовозобов'язаних

Так, військова служба за контрактом закінчується у строки, які прописані в контракті, або ж після оголошення рішення про демобілізацію. А призваних за мобілізацією звільнятимуть зі служби у строки, визначені лише Указом президента України.

Служба за контрактом також передбачає для військових можливість бути відрядженими до державних органів, підприємств, установ, організацій, державних і комунальних навчальних закладів для виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки. При цьому вони залишаються на військовій службі.

Разом з тим, призвані за мобілізацією, на відміну від контрактників, мають більше підстав для звільнення з військової служби. Усі вони прописані в статті 26 закону "Про військовий обов'язок і військову службу".

Зокрема, військовий може звільнитися за сімейними обставинами або через інші поважні причини, якщо він не висловив бажання продовжувати служити.

Серед таких підстав може бути наявність у військовослужбовця чи військовослужбовці дружини або чоловіка із числа осіб з інвалідністю або одного із своїх батьків чи батьків дружини серед осіб з інвалідністю І чи ІІ групи. Військові, призвані за мобілізацією, також можуть звільнитися, якщо мають на утриманні трьох або більше дітей віком до 18 років.

Триває мобілізація військовозобов'язаних. Існують спеціальності, на які зараз великий запит у військових, а отже, громадян із ними можуть призвати першочергово.

Зараз серед захисників дуже не вистачає танкістів, штурмовиків, піхотинців, артилеристів, операторів безпілотників, парамедиків та водіїв.

Зараз ви читаєте новину «Які відмінності служби за контрактом та мобілізацією: у Міноборони пояснили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі