вівторок, 22 березня 2022 15:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Чернігів на межі гуманітарної катастрофи

Чернігів на межі гуманітарної катастрофи
Чернігів на межі гуманітарної катастрофи. Фото: pravda.com.ua

Чернігів на межі гуманітарної катастрофи. Околиці міста розбомблені повністю, передмістя - на 60%. Із Чернігова виїхала половина населення, а з тих, хто лишився, близько 130 тис., багато хворих і немічних.

Про це повідомляє омбудсмен Людмила Денісова.

"У Чернігові немає електроенергії і води. Снігу майже не залишилося, воду немає з чого топити, брак джерельних запасів. Зараз воду накачують за допомогою генераторів. Потім її адресно постачають у різні мікрорайони міста. Працівники водоканалу героїчно працюють під обстрілами, доправляють воду в мікрорайони міста та на об'єкти критичної інфраструктури - лікарні, ТЕЦ та інше. Щоб збільшити постачання води, місту потрібні додаткові баки.

В усьому місті немає світла. Газ є вибірково, кому ще пощастило. Полагодити все це неможливо через постійні обстріли. Більшість чернігівців, які залишилися, пристосувалися готувати їжу на багаттях у дворах. Під постійними обстрілами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світ досі не зрозумів, за що триває війна - Подоляк

Виїзди з Чернігова в бік Києва заміновані. Хто ризикує виїжджати - "лісовими стежками". Ними ж поки що з труднощами доправляють гуманітарну допомогу. Після потепління на вулиці ці стежки розмиє. Місто залишиться в абсолютній блокаді", - заявила вона.

Денісова звернулася до Міжнародного Комітету Червоного Хреста вжити всіх можливих заходів для відкриття на території України безпечних гуманітарних коридорів для евакуації цивільного населення районів активних бойових дій та окупації.

Після початку війни Росії проти України з Чернігова виїхала більша частина населення. "Точного підрахунку не ведемо, але - за моїми відчуттями - у місті залишається орієнтовно 130 тисяч людей. До війни було 285. Отже приблизно 150-155 тисяч людей поїхало", - заявив мер міста Владислав Атрошенко. Зараз у місті великі проблеми з тим, що залишилося мало людей, які можуть займатися ремонтом інфраструктури. Також у Чернігові залишилося мало медиків.

Зараз ви читаєте новину «Чернігів на межі гуманітарної катастрофи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі