вівторок, 25 червня 2024 10:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Блогер "зливав" геолокації ЗСУ у ворожий чат-бот

СБУ затримала у Дніпрі інформатора, який "зливав" геолокації ЗСУ у ворожий чат-бот.

Зловмисником виявився 36-річний блогер із обласного центру, повідомила 25 червня пресслужба СБУ.

"Служба безпеки затримала у Дніпрі прихильника рашизму, який передавав до Росії геолокації ЗСУ та публічно закликав до захоплення влади в Україні. Навесні цього року він написав повідомлення у ворожий чат-бот, де запропонував свою допомогу у війні проти України. Після отримання зворотного зв'язку від окупантів їхній поплічник почав збирати розвіддані про дислокацію та переміщення Сил оборони у Дніпрі", - сказано в повідомленні.

Основну увагу інформатор звертав на місця найбільшого зосередження особового складу та військової техніки ЗСУ. Крім того ворога цікавили координати місцевих ТЦК та логістичних баз українських захисників, а також актуальна інформація про наслідки ворожих "прильотів".

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кріт" ФСБ шпигував для Росії на українсько-білоруському кордоні

Для збору розвідінформації зловмисник їздив по місту та відслідковував потрібні йому локації. Одночасно блогер записував стріми, в яких виступав на підтримку окупаційних угруповань РФ і закликав до насильницького захоплення влади в Україні. Деструктивне відео викладав під псевдонімом на власному каналі у відеохостингу Ютуб.

"Співробітники СБУ своєчасно викрили фігуранта, поетапно задокументували його розвідувально-підривну діяльність і затримали. Одночасно провели комплексні заходи для убезпечення пунктів базування та маршрутів руху українських військ. Під час обшуку в помешканні затриманого вилучено чорнові записи, комп'ютер та мобільний телефон, які він використовував для співпраці з окупантами", - звітує відомство.

Йому повідомили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України. Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна.

 

Контррозвідка Служби безпеки затримала агентурну групу ФСБ, яка діяла на Хмельниччині. До складу ворожого осередку входила депутатка місцевої ради та двоє її дітей: 42-річний син і донька, якій виповнилося 37 років. За вказівкою російської спецслужби агенти намагалися виявити пункти базування та маршрути руху мобільних вогневих груп ППО, які обороняють регіон.

Зараз ви читаєте новину «Блогер "зливав" геолокації ЗСУ у ворожий чат-бот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі