четвер, 10 жовтня 2024 21:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Білорусь викрала щонайменше 2219 українських дітей - правозахисники

Білорусь викрала щонайменше 2219 українських дітей - правозахисники
Російський диктатор Володимир Путін і самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко. Фото: Getty Images

Із другої половини 2021 року до червня 2024 року Білорусь вивезла щонайменше 2219 українських дітей з тимчасово окупованих територій України.

Це відбувається за сприяння самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, йдеться у дослідженні Центру прав людини ZMINA, Регіонального центру прав людини, правозахисної організації "Вясна" та BelPol. Про це повідомила "Українська правда".

Після виборів у Білорусі 2020 року Лукашенко підписав указ про "оздоровлення групи дітей з Донецької області" у дитячому центрі "Зубраня".

Із середини вересня 2021 року до початку жовтня до Білорусі перемістили 150 українських дітей, більшість з яких були з дитбудинків з тимчасово окупованого Донецька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У російському полоні померла українська журналістка Вікторія Рощина

У червні 2022-го 30 дітей перемістили до санаторію "Волма", а у вересні цього ж року 650 дітей вивезли до табору "Дубрава".

У вересні 2023 року 44 дитини відвідували місцеві школи у Білорусі.

Щонайменше 2219 українських дітей були вивезені до Білорусі у період з другої половини 2021-го до червня 2024 року. Це лише та кількість, щодо якої дослідники мають докази. Насправді таких дітей може бути більше, оскільки незаконні переміщення тривають, повідомляється.

"Це свідчить про масове і систематичне переміщення, організоване білоруським і російським режимами", - йдеться у дослідженні.

Як встановили дослідники, білоруський режим відтворює заходи, які росіяни здійснюють в РФ і на окупованих територіях України для мілітаризації українських дітей. Для дітей готують "культурну програму", яка відтворює кремлівські наративи, спрямовані на русифікацію дітей і стирання їхньої української ідентичності.

Автори звіту встановили, що щонайменше дві групи українських дітей, які перебували у білоруському Новополоцьку в грудні 2022-го та у вересні 2023 року, відвідували заняття у місцевих білоруських школах, де проводять навчання російською мовою. Повідомляється, що у білоруській програмі - просування наративів "русского мира" про перебіг Другої світової війни, а також розпалювання ненависті до інших народів, зокрема до українців.

Також у відкритих джерелах дослідники знайшли свідчення, що білоруська держава ідентифікує українських дітей у Білорусі як "росіян".

Фахівці знайшли докази залучення українських дітей до воєнізованих молодіжних організацій і пропаганду служби у російських військах.

У серпні 2023 року Лукашенко підтвердив домовленість з російським диктатором Володимиром Путіним про фінансування вивезення дітей з окупованих територій України до Білорусі.

Повідомляється, що у переміщенні українських дітей з окупованих територій беруть участь окупаційні адміністрації, зокрема Михайло Крушаков і Володимир Рогов. До вивезення і "перевиховання" дітей також залучений білоруський паралімпієць Олексій Талай.

У жовтні уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що російські окупанти викрали з України понад 20 тис. дітей. Депортованим українцям змінюють персональні дані, щоб рідні не могли їх знайти і повернути, повідомив омбудсмен.

Торік у березні Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна і Марії Львової-Бєлової. Обох підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих територій України до РФ.

Зараз ви читаєте новину «Білорусь викрала щонайменше 2219 українських дітей - правозахисники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі