середа, 12 жовтня 2022 09:44

Спецтема: Війна Росії проти України

"Бавовна" на Кримському мосту: Росія назвала організатором вибуху ГУР та Буданова, є перші затримані

"Бавовна" на Кримському мосту: Росія назвала організатором вибуху ГУР та Буданова, є перші затримані
ФСБ Росії назвало ГУР та його керівника Кирила Буданова організатором вибуху на Кримському мосту. Фото: t.me/ukrpravda_news

У Росії Федеральна служба безпеки (ФСБ) відзвітувала про розслідування вибуху на Кримському мосту.

Усього затримали вісім осіб, а організатором, вважають росіяни, було Головне управління української воєнної розвідки та його керівник Кирило Буданов. Про це йдеться в заяві ФСБ, передає Baza.

Загалом ФСБ "встановила" імена 12 осіб, які нібито допомагали Буданову "організувати" підрив мосту. Вісім із них затримано. Це п'ять громадян Росії, троє громадян України та Вірменії.

"Контроль за пересуванням вантажу всім маршрутом та контакти з учасниками злочинної схеми здійснював співробітник ГУР українського Міноборони", – запевняють у ФСБ.

Нібито цей співробітник, який представлявся Іваном Івановичем, використав для координації два номери – анонімний віртуальний, куплений в інтернеті, і зареєстрований на українця, 34-річного Сергія Андрійченка з Кременчука Полтавської області.

За версією російських спецслужб, вибуховий пристрій закамуфлювали в рулони з поліетиленовою плівкою на 22 палетах загальною вагою понад 22 т і на початку серпня відправили з порту Одеси в болгарський Русе.

У ФСБ стверджують, що до організації переправляння вантажу з Болгарії до грузинського порту Поті, а потім до Вірменії нібито були залучені громадяни України Михайло Цюркало, Денис Ковач та Роман Соломко. Також нібито грузини Сандро Іносарідзе, брокер Леван та вірменин Артур Терчанян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не Кримський міст. Кулеба пояснив, що спровокувало Путіна до ракетного терору

У спецслужбі РФ впевнені, що з 29 вересня по 3 жовтня в столиці Вірменії Єревані в терміналі "Трансальянс" вантаж був розмитнений за правилами ЄАЕС і саме тут нібито підмінили документи, після чого його відправником вже було ТОВ "ГУ АР ДЖІ ГРУП" (Вірменія, місто Алаверді), а одержувачем ТОВ "Лідер" (Москва).

Згодом, кажуть в ФСБ, на зареєстрованій в Грузії вантажівці DAF вантаж 4 жовтня перетнув російсько-грузинський кордон через "Верхній Ларс" і 6 жовтня був доставлений і розвантажений на гуртовій базі Армавіра в Краснодарському краї.

7 жовтня за нібито сприяння Соломка, громадянина України Володимира Злоби та ще п'яти встановлених громадян Росії документи на вантаж знову змінили. Відправником вказали ТОВ "ПЕК-34" (Ульяновськ), а одержувачем вигадана фірма в окупованому Криму.

"Цього дня палети були завантажені у вантажівку громадянина Росії Махіра Юсубова, яка виїхала до Сімферополя, а 8 жовтня о 6.03 під час прямування по Кримському мосту було здійснено підрив", – переконують у ФСБ.

Уранці 8 жовтня стало відомо, що на залізничній гілці Кримського мосту потужна пожежа. Окупаційна "влада" Криму заявила, що на Кримському мосту нібито вибухнув вантажний автомобіль. Так званий голова "парламенту Криму" заявив, що дорожнє полотно на Кримському мосту пошкодили "українські вандали".

Згодом російські ЗМІ опублікували відео з моментом вибуху на Кримському мосту. Пізніше окупанти заявили про відновлення руху через Кримський міст для легкових авто та автобусів.

За підривом Кримського мосту 8 жовтня стоїть Служба безпеки України, писала "Українська правда" з посиланням на свої джерела.

Російський диктатор Володимир Путін назвав інцидент "терактом", націленим на цивільну інфраструктуру Росії. Водночас глава Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін заявив, що до "теракту" нібито причетні "українські спецслужби", яким допомагали громадяни Росії та третіх держав.

Зараз ви читаєте новину «"Бавовна" на Кримському мосту: Росія назвала організатором вибуху ГУР та Буданова, є перші затримані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі