вівторок, 03 липня 2018 11:58

Показали українців-носіїв рідкісної говірки

Показали українців-носіїв рідкісної говірки
Гуралі на Буковині зберегли власну говірку. Фото: 1+1

У Чернівецькій області проживає етнічна група гуралів. Вони розмовляють власною говіркою, а також володіють польською, румунською та словацькою.

До Буковини вони переселилися на початку ХІХ сторіччя зі словацького Чадця. Тому їх іще називають чадецькими гуралями. В Україні компактно проживають в двох селах – Стара Красношора та Нижні Петрівці Сторожинецького району. Більшість після Другої світової війни виселили до Польщі, повідомляє ТСН.

Гуральською говіркою володіє не більше 3 тисячі людей у світі. Вона віддалено нагадує польську, але не змішалася з нею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке біціґль і тертюхи - мовники розібралися з українськими діалектами

Гуралі свідомо намагалися зберігати чистоту крові, забороняли одружуватися з чужинцями. Чимало з них заробляють за кордоном, проте залишити Україну назавжди неготові. Вважають Буковину своїм домом.

В інтернеті опублікували словник лемківської говірки. Публікацію приурочили до 172-ї річниці Івана Верхратського, галицького мовознавця, натураліста і фолькльориста. Його словник лемківської говірки був опублікований 1902 року.

Зараз ви читаєте новину «Показали українців-носіїв рідкісної говірки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі