субота, 02 березня 2024 11:32

Помер археолог, який відкрив гробницю Тутанхамона

2 березня 1939 року помер британський археолог Говард Картер. Вченому було 64 року, причиною смерті стала лімфома.

Автор: ВІКІПЕДІЯ
  2 березня 1939 року помер археолог Говард Картер, який відкрив гробницю Тутанхамона.
2 березня 1939 року помер археолог Говард Картер, який відкрив гробницю Тутанхамона.

Дослідник здобув світове визнання після того, як він знайшов гробницю Тутанхамона в Долині царів. Відкриття сталось 16 лютого 1923 року. Тоді археолог розкрив усипальницю і знайшов золоту маску фараона. Це вважається одним із найбільших археологічних відкриттів в історії. Хоча до цього панувала думка, що місцевість в Долині царів вже вивчена вздовж і поперек, тому Картер разом зі своїм спонсором Джорджем Карнарвоном марно втрачають час.

Напередодні, 4 листопада 1922 року, команда Картера, що проводила розкопки, виявила під старою халупою сходи. Вони розчистили їх і внизу побачили замуровані двері. Вони вели до гробниці Тутанхамона. Вона виявилась найкраще збереженою з тих, які будь-коли знаходили в Долині царів. Уже 26 листопада британський дослідник разом з лордом Карнарвоном, його дочкою Евелін та іншими присутніми зробили пролом у верхньому лівому кутку дверного проходу. Тоді за допомогою світла свічки зміг розгледіти багато скарбів із золота. Там були золотий трон, колісниця, вази, скриньки, світильники, письмове приладдя. На той момент Говард Картер ще не знав, чи це могила, чи проста схованка, але його заінтригував закритий прохід між двома статуями охоронців. Коли Карнарвон запитав: "Ти щось бачиш?" - Картер відповів відомими словами: "Так, дивовижні речі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Статую Венери знайшли на полі

Наступні кілька місяців були витрачені на каталогізацію вмісту 1-ї кімнати. А 16 лютого 1923 року Картер відкрив зачинений прохід і виявив, що він справді вів до поховальної кімнати, та вперше побачив саркофаг Тутанхамона. Усередині один в одному містилися ще 3 футляри, і, нарешті, саркофаг з жовтого кварциту вагою понад тонну.

Розкривши його, археологи побачили позолочений рельєфний портрет покійника у повний зріст, що був кришкою труни. Під нею була мумія з обличчям, вкритим золотою маскою.

Всього в гробниці знайшли близько 3,5 тис. предметів. Загальна вага золотих виробів становила 110,4 кг, вага маски - майже 11 кг. Вона перебуває в каїрському Національному музеї, а її зображення прикрашає реверс монети номіналом в 1 єгипетський фунт.

За кілька років 13 людей, що так чи інакше були пов'язані з експедицією, пішли з життя за різних обставин. Це стало приводом для містичних чуток. Природна смерть Говарда Картера через довгий час після відкриття гробниці зазвичай використовується скептиками для спростування теорії, за якою "прокляття фараонів" тяжіє над групою, що порушила спокій гробниці Тутанхамона.

Усипальницю Тутанхамона знайшли в Долині царів. Скеляста ущелина на західному березі Нілу неподалік від столиці Давнього Єгипту міста Фіви в XVI-XI ст. до нашої ери стала місцем спочинку 63 правителів, від Тутмоса I до Рамзеса X.Остання значна знахідка - гробниця з 5 добре збереженими муміями - була зроблена в Долині царів 2006 року.

Зараз ви читаєте новину «Помер археолог, який відкрив гробницю Тутанхамона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі