четвер, 28 березня 2024 13:23

"Я не знаю, що значить у цій війні виграти" - головні цитати Ігоря Юхновського, з яким прощаються у Львові

"Я не знаю, що значить у цій війні виграти" - головні цитати Ігоря Юхновського, з яким прощаються у Львові
Ігор Юхновський помер у 98 років. Він був відомим вченим, політиком та громадським активістом. ФОТО: Gazeta.ua

Сьогодні у Львові прощаються із Героєм України, громадським і політичним активістом Ігорем Юхновським. Він помер на 99 році життя у Львові.

Gazeta.ua та журнал "Країна" підготували головні цитати активіста, які він говорив під час публічних виступів та в інтерв'ю різним ЗМІ. Публікуємо частину із них:

Українська мова - основа держави. Хто проти цього – злочинець.

Часто наші керівники думають, що гідність – означає зверхність. Ні. Гідність – це компетентність.

Некомпетентною є не лише вища влада, а й народ, який постійно не задоволений тим, кого сам же ж обрав.

Росія захована в собі держава. Ми маємо перед собою країну повністю зомбовану, замкнену в собі, вибухово небезпечну. І вибух попри все там настане, і тому треба бути готовими до цього. Цей вибух слід передбачити і вести розумну політику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Останній уклін" - ініціативна група "Першого грудня" згадує Ігоря Юхновського

Я не знаю, що значить у цій війні виграти. Але знаю, що таке не програти. Це повернути свої землі. Не половину землі. Бо той, кому залишиться друга половина, робитиме з неї більшу половину.

Кожен повинен володіти своїми думками. Як тільки відчуваєте, що в думці караєте чи лаєте когось, треба схаменутися. Погані думки – найгірше, що може бути в людини.

Повністю головні цитати і висловлювання видатного українця можна буде прочитати у свіжому номері журналу "Країна", який вийде друком наступного тижня.

Ігор Юхновський – український фізик-теоретик, громадський та політичний діяч, доктор фізико-математичних наук, професор Національної академії наук та нардеп I-IV скликань Верховної Ради. У 2005 році йому було присвоєно звання Герой України. Був почесним громадянином Львова.

Ігор Рафаїлович народився 1925-го у селі Княгинне, яке на той момент входило до складу Польщі, а нині є частиною Рівненської області. Воював у Другій світовій війні.

Як вчений він створив Львівську школу статистичної фізики та розробив власні методи теоретичних досліджень.

Юхновський обирався нардепом до перших чотирьох скликань Верховної Ради. За цей час був Головою Комісії Верховної Ради з питань науки та освіти, членом парламентської президії, Державним радником України, Головою спеціальної тимчасової комісії з питань майбутнього. З жовтня 1992-го по 1993 рік працював першим віцепрем'єром.

Один з авторів Конституції України 1996 року. Працював над новим Основним законом.

Як громадський діяв він заснував Всеукраїнське об'єднання ветеранів. Висловлювався за примирення червоноармійців та ветеранів УПА.

Ігор Юхновський – один зі співзасновників Українського інституту національної пам'яті та ініціативної групи "Першого грудня".

Зараз ви читаєте новину «"Я не знаю, що значить у цій війні виграти" - головні цитати Ігоря Юхновського, з яким прощаються у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі