пʼятниця, 08 березня 2024 11:59

Помер Данило Мигаль, який із прапором України станцював гопак на матчі збірної СРСР

Помер Данило Мигаль, який із прапором України станцював гопак на матчі збірної СРСР
Помер канадець, який вибіг на поле з прапором України під час матчу СРСР на Олімпіаді-1976. Фото: Liubomyr Kuzmiak

8 березня помер канадець українського походження Данило Мигаль, який у 1976 році під час півфінального футбольного матчу Олімпійських ігор між збірними СРСР та НДР вибіг у вишиванці на поле з прапором України та станцював гопак.

Данило Мигаль відійшов у вічність у віці 68 років, повідомив журналіст Любомир Кузьмяк.

"Тільки вчора переглядав історичний стрікерський забіг Данила Мигаля на поле під час півфінального матчу Монреальської Олімпіади-1976 між збірними СРСР та НДР. А сьогодні дізнався про те, що великий українець відійшов у засвіти. Ви так і не приїхали на матч "Карпат" до Львова, зате вчасно передали свій прапор в Україну. Коли вперше побачив це відео багато років тому, то мріяв поспілкуватися з вами. Дякую за розмови, дякую за співи і колядки у телефоні на Різдво, дякую за тепло і щирість. А ще за боротьбу. Вічна пам'ять", - написав Кузьмяк.

Народився Данило Мигаль 28 грудня 1955 року в Тандер-Бей (Онтаріо, Канада) в родині українських емігрантів. Батько - Богдан Мигаль, лікар у дивізії "Галичина", родом із Івано-Франківщинини. Через політичні погляди емігрував до Канади, де одружився на українці Вікторії Анні-Балабух, яка народилася вже в Канаді у сім'ї українців, працювала медсестрою. Родина Мигалів підтримувала дружній зв'язок із Йосипом Сліпим.

Данило працював журналістом на радіо та в газеті у Тандер-Бей, а також на телебаченні Онтаріо. Був членом канадського Пласту, "Просвіти", Спілки української молоді (СУМ).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер борець за незалежність, дисидент і політик Степан Хмара

27 липня 1976 року в Монреалі на Літніх Олімпійських іграх проходив футбольний матч між збірними СРСР та НДР. Команду СРСР переважно складали українці, гравці київського "Динамо". Данило Мигаль у вишитій сорочці вибіг на поле з прапором України та словами "Свободу Україні" і станцював гопак. Публіка почала аплодувати, гру зупинили. Поліція затримала чоловіка на годину.

Мигаль пояснив свій вчинок тим, що так протестував проти окупації України радянською владою. В СРСР цей епізод із трансляції прибрали.

Королівський монетний будинок Канади презентував нову 20-доларову монету у вигляді української писанки. Монета зроблена зі срібла і на ній нанесені жовто чорні візерунки. На другій стороні зображений портрет Єлизавети II. Її вартість становить 130 канадських доларів.

Зараз ви читаєте новину «Помер Данило Мигаль, який із прапором України станцював гопак на матчі збірної СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі