вівторок, 08 травня 2018 09:13

"Ми з Юрою молимось різним богам" - Вадим Іллєнко помер напередодні дня народження брата

"Останній раз я відвідував Вадима за два дні до смерті. Мені треба було терміново летіти в Лос-Анджелес на фестиваль українського кіно. Відлітав, не думаючи про погане. Вадим демонстрував, як вчиться ходити за допомогою спеціальної підставки. Але несподівано його стан здоров'я різко погіршився. Восьмого травня мені подзвонили з Києва, сказали, що брат помер", - розповідав режисер Михайло Іллєнко.

82-річний Вадим Іллєнко пішов із життя 8 травня 2015 року. За декілька років до того переніс інсульт. Йому було важко рухатися і розмовляти. За місяць до смерті біля своєї квартири оператор впав і зламав шийку стегна. Пішов із життя напередодні дня народження ще одного брата – оператора, режисера і сценариста Юрія Іллєнка (помер у 2010 році).

Автор: Сергій Тушинський, ФАКТИ
  Вадим Герасимович поставив 7 стрічок
Вадим Герасимович поставив 7 стрічок

"Він з нетерпінням чекав приходу весни, щоб поїхати в село, - згадував Михайло Герасимович. - Там у нього було безліч різних пристосувань, інструментів, міг годинами майструвати полички, столи, стільці. А ось городом не займався. Говорив, що для цього у нього таланту немає. Бувало, сяде на лавку біля будинку, підставить обличчя сонцю і каже: "Міша, як же мені тут добре і спокійно".

Вадим Іллєнко народився у Новомосковську на Дніпропетровщині в родині інженера-будівельника. Сім'я переїхала до Москви. Там жили в бараку на території одного з московських заводів.

"Мама згадувала, що з дитинства брат ріс творчою дитиною, - розповідає Михайло Іллєнко. - Років в десять захотів навчитися грати на піаніно, але інструменту в будинку не було - він коштував величезних грошей, яких батьків не мали. Тоді Вадим знайшов вихід - намалював на підвіконні клавіатуру - чорно-білі клавіші. Мама згадувала, що він годинами стояв біля вікна, уявляючи, як вони могли б звучати. Зрештою батьки не витримали і стали збирати гроші на акордеон, бачачи, що їх син так захоплений музикою. До речі, десь років чотири тому Вадим раптом згадав про своє дитяче захоплення і придбав акордеон. Грав на ньому, згадуючи те, чого навчився в дитячі роки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пішов з життя легендарний український кінооператор

В юнацькі роки Вадим Герасимович захопився фотографією, а згодом вирішив поступати на операторський факультет ВДІКу.

"Ми родом з Черкас, а жили в Москві, - розповідав Вадим Іллєнко в інтерв'ю. – Часто їздили на батьківщину в гості. Під час одного з таких візитів, коли я був у класі сьомому-восьмому, в Черкаси приїхала знімальна група з "Мосфільму" знімати епізод "Переправа через Дніпро" якогось художнього фільму. Ми жили поруч, біля Дніпра. Було багато людей, військової техніки, літаки. Ну, ми, діти, звичайно, пропадали на цих зйомках. І коли я зблизька побачив камеру, оператора, режисера - на мене це справило величезне враження. Я цим захворів. Повернувся до Москви і вирішив, що вступатиму до кіноінституту. Я пішов до ВДІКу, взяв їхні програми і почав готуватися до вступу. Готувався три роки. Працював не на страх, а на совість: просиджував у бібліотеках, ходив по музеях - вивчив Третяковку так, що міг екскурсії водити. Їздив до Ленінграда, бував там в Ермітажі, Російському музеї. 1950 року я подав документи і вступив з першого разу, хоча конкурс був - 18 чоловік на місце".

Автор: Тарас Єрмашов
  Вадим Іллєнко зняв три десятки повнометражних художніх фільмів
Вадим Іллєнко зняв три десятки повнометражних художніх фільмів

1955-го Вадим Іллєнко з Москви переїхав до Києва і став оператором на кіностудії ім. Довженка. Слідом за старшим братом пов'язали життя з кіно Юрій і Михайло Іллєнки.

"Незважаючи на те, що ми, троє братів, вчилися в Москві, працювати поїхали до Києва, - каже Михайло Іллєнко. - Збираючись разом, часто ставили один одному питання, чому так сталося. Зрештою вирішили, що це закладено в нас генетично. Україна - батьківщина наших предків".

Його улюбленою актрисою була Маргарита Криницина, виконавиця ролі Проні Прокопівни, і він весь час намагався зловити її великий план

Вадим Герасимович поставив 7 стрічок, серед них "Останній бункер" і "Над нами Південний хрест". Ряд фільмів з операторською роботою Іллєнка стали еталоном майстерності - "Олекса Довбуш", "За двома зайцями", "Вечір на Івана Купала" , " Поштовий роман ", " Білий башлик ".

"За давніх давен працював з братами у "Святі печеної картоплі". Таки було чому повчитись, - згадував режисер Олександр Візир. - Вадим був людиною непересічною, талановитою. І як оператор, і як креативщик. Був епізод - героїня Люди Єфименко отримала похоронку. Ну й треба було плакати, страждати, руки ламати. Важка сцена для будь кого з акторів. І не складалася та сцена аж ніяк. Вадим кудись зник, потім повертається: "Є ідея!". А там у Халеп"ї, що біля Трипілля, дивом зберіглася ще з царських часів маленька цегляна фабричка, ну трошки завбільше великого сараю. І був там конвеєр, таке собі диво, схоже на канатку. Подивилися брати на теє все, переглянулися. Команда: "Камеру сюди!". І дуже сильна вийшла сцена. Люда вся як скам'яніла, уся в собі, тільки цегли - гуп на конвеєр, гуп, гуп".

Найвідоміший фільм, який зняв Вадим Іллєнко, - комедія "За двома зайцями" режисера Віктора Іванова.

"Брат дуже любив цю картину. Любив згадувати про зйомки, які проходили у великому павільйоні Кіностудії імені Довженка. Говорив, що його улюбленою актрисою була Маргарита Криницина, виконавиця ролі Проні Прокопівни, і він весь час намагався зловити її великий план".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Толоці" козаки літатимуть

Брат плакав від того, що подібна робота йому вже була не під силу

Вадим Іллєнко часто працював оператором у режисерських роботах братів. У фільми "Вечір на Івана Купала", "Свято печеної картоплі", "Молитва за гетьмана Мазепу" старшого брата запросив Юрій Іллєнко.

"Це була і його помилка, і моя також - не слід було мені за це братися. Ми з Юрою молимось різним богам. Мене цікавить кіно, звернене до глядача, до його душевних струн, кіно, де в центрі людина та її почуття. Юра любить експериментувати з формою, звідси - неодмінна відстань між фільмом і глядачем. Сталося так, що під час зйомок (фільму "Молитва за гетьмана Мазепу" - Gazeta.ua) у мене виявили мікроінфаркт, я потрапив до лікарні й після цього не повернувся в групу".

Автор: kino-teatr.ua
  Вадим Іллєнко пішов із життя напередодні дня народження покійного брата Юрія
Вадим Іллєнко пішов із життя напередодні дня народження покійного брата Юрія

"Пам'ятаю, як Вадим прочитав сценарій фільму "Толока" (український історичний фільм, екранізація вірша Шевченка "У тієї Катерини хата на помості". Прем'єру перенесли на 2018 рік - Gazeta.ua), замовк, відвернувся, і я побачив, як здригаються його плечі. Брат плакав від того, що подібна робота йому вже була не під силу. Звичайно, кіно - це його життя. Він був азартним режисером, із дивовижним чуттям на сильні сценарії. Він розпитував мене про зйомки "Толоки", підказував щось, радив. І разом зі мною страшно засмутився, коли через брак коштів зйомки призупинилися, - згадував Михайло Іллєнко - Одного разу ми зібралися втрьох і стали підраховувати, скільки фільмів зняли. Вийшло, що на трьох у нас 56 фільмів".

11 травня 2016 року в столичному Будинку кіно попрощалися з Вадимом Герасимовичем. Поховали оператора в Києві на Совському цвинтарі біля могили дружини.

Зараз ви читаєте новину «"Ми з Юрою молимось різним богам" - Вадим Іллєнко помер напередодні дня народження брата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі