вівторок, 03 листопада 2015 07:20

У "Толоці" козаки літатимуть

У "Толоці" козаки літатимуть

Три роки тривають зйомки фільму "Толока" 68-річного режисера Михайла Іллєнка. 27 жовтня на "Молодості" показали уривки незавершеної стрічки. Всього готові 23 хв. Це — перша екранізація Шевченка за роки незалежності України.

— Пане кошовий, а можна, я йому голову відрубаю?

— Немає в нас такого закону!

— Я кошовий! Я і є закон, — говорять герої на екрані. В основі сценарію — вірш Тараса Шевченка "У тієї Катерини хата на помості…". Дія стрічки триває 400 років. Охоплює 14 епізодів історії України до нашого часу.

— Відчув: кожне слово Шевченка настільки актуальне, що всі події відлунюються в сюжеті, — розповідає Михайло Іллєнко. — Я це зрозумів, коли показував цей фрагмент у Пісках та Щасті (Донецька й Луганська області. — "ГПУ"). Там дуже серйозна й вимоглива фокус-група. Можливо, основна сьогодні в країні. Там — війна. І ми маємо відчувати це щохвилини. Побачене вже значною мірою перейшло в фільм. Доходить навіть інколи до абсурду. Збирав сьогодні іграшки для вертепу й поклав їх у сумку. Почув якийсь дивний звук. Я не зрозумів, що це. Потім думаю: "Стоп, хтось стріляє". Виявляється, одна з цих дитячих іграшок "прокинулася" й захотіла когось "вбити" в цій сумці. Це приблизно, як Росія — спала, спала, а потім прокинулася й вирішила вбити Україну. І про це теж буде наш фільм.

У показаному епізоді розповідається про повернення додому козака Івана. На нього чекають 12 жінок із немовлятами. Чоловікові хочуть відрубати голову. Але його викуповує одна з жінок. Для козака це — сором. Тому герой просить стратити його.

У "Толоці" козаки вміють літати. Режисер використовує комп'ютерну графіку.

— Мета — зробити дуже сучасний фільм. І Шевченко дає серйозний стартовий імпульс, — розповідає режисер. — У нас дуже все похмуре. Навіть Шевченка читають з якимсь докором. Мені хотілося, щоб козакам у залі заздрили. Наприклад, Іван. От у нього такі красуні-жінки. А фільм без якихось сучасних акцентів — неможливий. Тим більше, що козаки показують не такі вже й надвластивості. Там у сюжеті ще крутішого перетворення зазнають характерники.

Свій попередній фільм "Той, хто пройшов крізь вогонь" Михайло Іллєнко знімав п'ять років. Обидва рази причиною тривалих зйомок був брак фінансування.

Зараз ви читаєте новину «У "Толоці" козаки літатимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі