вівторок, 10 листопада 2020 11:40

"Халтуру терпіти не міг" - за актором із фільму "В бій ідуть тільки "старі" справили дев'ятини

Справили дев'ятини за українським актором Олександром Немченком, який став відомим після ролі веселого барабанщика другої співаючої екскадрильї лейтенанта Івана Федоровича у фільмі "В бій ідуть одні старики". Чоловік мав важку форму цукрового діабету.

Автор: фото: Вадим Чуприна
  Олександр Немченко
Олександр Немченко

"Саша довгі роки займався народною медициною. Саме завдяки їй подовжив собі життя. Якось показав фото 10-річної давності. На ньому – як старий дід. Я не повірила, бо в той час виглядав досить молодо. Казав, що почав правильно харчуватись, займався голодуванням. Знання отримав в Тибеті, коли захворів і не було чим лікуватись", - говорить Gazeta.ua знайома Ольга Маліновська.

Востаннє Олександр Немченко знявся у фільмі "Тримай біля серця", який створили на реальних подіях у зоні АТО.

"Якби люди пам'ятали, що таке минула війна, нинішньої війни не було б. Після Перемоги минуло всього 70 років, а багато хто навіть із середнього покоління 30-40-річних нічого не знають про страхіття Бухенвальда чи Освенціма. Не назвуть роки початку і закінчення війни", - казав за життя Олександр Немченко 20 хвилин у 2015 році.

У кінострічці він виконав одну з головних ролей.

"В 2016 році я запросив Сашу знятися у фільмі "Тримай біля серця". Саша вже хворів і не одразу погодився на зйомки. Та все ж мені вдалося його переконати і привезти на знімальний майданчик. Роль Михалича, директора автобази, була скоріше негативна. За сценарієм "грубий мужик", але Сашко зробив її глибше і я б сказав, віртуозніше, не однобоко. І це став образ не лише ділка махінатора, а й м'якого керівника, що уболіває за свій колектив. З ним було легко працювати. Він давав поле для пошуку. На жаль, це була остання робота в кіно Олександра Немченка", - розповідає Gazeta.ua кінорежисер Валерій Шалига.

Фільм "В бій йдуть тільки старі" вийшов на екрани 1973 року і одразу став улюбленим фільмом мільйонів людей. Відомими на всю країну стали й актори фільму.

"Зустріти і побачити "вживу" - це була нездійсненна мрія. Але завдяки тому, що сам став актором і режисером, через багато років з багатьма з "поющей ескадрильи" був знайомий особисто, - каже Шалига, - Серед них і Олександр Немченко, з яким виходив на сцену Вінницького театру імені Миколи Садовського. Для мене, молодого актора, це була велика честь і відповідальність. Саша був вимогливим актором і халтуру терпіти не міг. Це була Особистість. Професійний, грамотний і доброзичливий – таким я його знав і пам'ятатиму. А ще у нього була чарівна посмішка, яка передавала гаму емоцій від радості до іронії. І за будь яких обставин він завжди йшов на поміч".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер український кліпмейкер Дмитро Маніфест

Актори відходять. Немає вже Сергія Підгорного (Смуглянка), Сергія Іванова (Кузнєчик), Олексія Смірнова (Макарич ), немає і самого маестро Леоніда Бикова.

"Тепер до них приєднався і Олександр Немченко. Сумно. Але на екрані вони назавжди залишаться молодими, веселими, закоханими і героїчними. І ще довго і довго глядач буде дивитися фільм про співочу другу ескадрилію і слухати її душевні пісні. І знову і знову з екрана лунатиме впевнене: "Будєм жить!", - додав Шалига.

Автор: фото надане Валерієм Шалигою
  Олександр Немченко (третій праворуч) під час зйомок фільму "Тримай біля серця"
Олександр Немченко (третій праворуч) під час зйомок фільму "Тримай біля серця"

У Вінниці на 67-му році помер український і радянський актор Олександр Немченко. Найбільшу славу серед гладачів він здобув як виконавець ролі Івана Федоровича у фільмі "У бій ідуть тільки "старі".

Олександр Дмитрович не дожив до свого наступного дня народження 10 днів - 12 листопада йому мало виповнитися 67 років. Народився 1953 року в місті Рівному. Там же, за заповітом, і буде похований його прах.

Зараз ви читаєте новину «"Халтуру терпіти не міг" - за актором із фільму "В бій ідуть тільки "старі" справили дев'ятини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі