вівторок, 31 жовтня 2017 05:03

Дух Гаррі Гудіні викликають на Геловін
21

Гаррі Гудіні
Фото: MagicTricks
Гаррі Гудіні називали називали "найбільшим ілюзіоністом всіх часів і народів", "володарем духів", "королем магів" і "людиною, творить чудеса"
У номерах Гудіні часто асистувала поліція
Гудіні обдурив світ у день свого 100-річчя
Гудіні

За життя його називали "найбільшим ілюзіоністом всіх часів і народів", "володарем духів", "королем магів" і "людиною, що творить чудеса". Пліткували, що секрети трюків юному Гаррі Гудіні передав старий факір, коли 9-річним хлопчаком той втік з дому і мандрував Штатами з бродячими цирками. Серед сучасників ілюзіоніста було чимало таких, хто щиро вірив, що він звертався по допомогу до надприродних сил.

Гаррі Гудіні помер 31 жовтня 1926 року в Нью-Джерсі. Його тіло уклали в бронзову скриню, яку він підготував для майбутнього номера зі звільненням з пісочного полону, і відправили до Нью-Йорку. Гудіні було 52.

Автор: Deadline
  Похорон Гудіні
Похорон Гудіні

Питання про смерть Гудіні

Наприкінці жовтня 1926 року Гаррі був на гастролях у Монреалі. Він щойно відіграв своє нове шоу "Три-в-одному: Магія, звільнення і ілюзія з впливом". Ілюзіоніст відпочивав у гримерці на дивані. Навпроти - малювали олівцями портрет Гудіні студенти монреальського художнього училища Джек Ціна і Сем Смайлі, пише i-fakt

У цей момент двері гримерки відкрилися. На порозі з'явився міцний хлопець, який представився Гордоном Уайтхедом, студентом університету Мак-Гілл. Він поставив питання, якого занурений у себе Гудіні не розчув. Гаррі навіть не здивувався появі непроханого гостя: подумав, що той - товариш молодих художників. Уайтхед раптом запитав: "Містер Гудіні, правда, що ви можете витримати будь-який удар у живіт? Кажуть, у вас залізний прес. Дозвольте спробувати?". Він ступив до дивану. Гудіні інстинктивно піднявся. Гордон завдав Гудіні три коротких удари. Фокусник схопився за живіт і застогнав. У цей момент у нього лопнув апендикс, який був запалений уже кілька днів. "Почекайте, - прохрипів він. - Я ж повинен зосередитися". Він впорався з приступом болю. Випростався. Сказав: "Тепер бийте". Студент завдав ще кілька ударів і затряс забитим кулаком. Прес Гаррі був міцний.

Автор: Wykop
  Боксер імітує удар по "сталевому" пресу Гудіні
Боксер імітує удар по "сталевому" пресу Гудіні

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ілюзіоніста довели до смерті чотирма ударами в живіт

Гастролі в Монреалі закінчилися. Гаррі дав ще кілька виступів, зібрав реквізит і разом із дружиною Бесс сів на потяг у Детройт, де у нього були призначені наступні концерти. Кілька днів ілюзіоніста мучив сильний біль. Але Гудіні звик до такого. Незабаром у нього різко підскочила температура. У Детройт він приїхав із гарячковим жаром. Але вийшов на сцену. Під час виконання номера зі звільненням із гамівної сорочки Гаррі зомлів.

Автор: Daily Express
  Гудіні легко звільнявся із найжорсткіших кайданів
Гудіні легко звільнявся із найжорсткіших кайданів

Гудіні помирав кілька днів. Увечері 30 жовтня 1926 року, напередодні Геловіна, він знепритомнів і більше до тями не повернувся.

Американські газети, які завжди трепетно ставилися до Гаррі і обожнювали його за прямоту, сміливість і яскравий талант, вийшли з траурними заголовками. Саме в ці листопадові дні 1926 року прозвучало "великий", "геній", "чарівник".

Розтин тіла ілюзіоніста не провели, і скоро після похорону з'явилися чутки про його отруєння. Вони не були ані підтверджені, ані спростовані.

Автор: MagicTricks
  Гудіні
Гудіні

Слава Гудіні

Слава Гаррі Гудіні була настільки гучною, що в побуті американців з'явилося дієслово "гудінайз", яке означає "вміння виплутатися зі скрутного становища". Люди намагалися розгадати секрети знаменитого ілюзіоніста. Чи справді він здійснює подвиги, демонструючи невичерпні можливості людського тіла і духу, або ж його ефектні номери лише спритна містифікація? Припущенням і логічним висновкам не було ліку, але беззаперечні пояснення в більшості випадків дати так нікому і не вдалося.

Як могло бути інакше, якщо на очах здивованих глядачів ця людина в лічені секунди розкривала найскладніші сейфи; легко звільнялася від будь-яких пут; вибиралася із гамівної сорочки, наглухо зашитого мішка і замкненої скрині, скинутої в воду; звільнялася з тюремних камер і глибокої могили.

Автор: Fox 5 NY
  Гаррі Гудіні називали називали "найбільшим ілюзіоністом всіх часів і народів", "володарем духів", "королем магів" і "людиною, творить чудеса"
Гаррі Гудіні називали називали "найбільшим ілюзіоністом всіх часів і народів", "володарем духів", "королем магів" і "людиною, творить чудеса"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гаррі Гудіні втік з камери в Бутирській в'язниці

У 1894 році Гудіні познайомився зі своєю майбутньою дружиною і асистенткою Бесс. Подружжя Гудіні стало ефектною парою: м'язистий Гаррі був невисокий на зріст, але поруч із Бесс, яка була "метр п'ятдесят" і важила близько 50 кг, здавався набагато вищим. А Бесс, зі своїми великими задумливими блакитними очима, ніжним тихим голосом, у чорних оксамитових бриджах, білій блузі з мереживним коміром і чорним оксамитовим жакетом, нагадувала казкового ельфа і неймовірно подобалася публіці. Характер у обох артистів був складним, проте вони знайшли дотепний спосіб зберегти гарні стосунки протягом багатьох років. Для цього вигадали таємну "систему знаків", незрозумілу для сторонніх: якщо Гудіні піднімав тричі праву брову, це означало, що він розсерджений і дружині слід негайно замовкнути. А якщо не в дусі була Бесс, то чоловік мав вийти з дому, обійти його і кинути капелюх у вікно: якщо дружина знову викидала капелюха, йому доводилося робити ще не одне коло, передає interviewmg

Автор: Metro
  Гаррі Гудіні з дружиною Бесс, яка була його помічником
Гаррі Гудіні з дружиною Бесс, яка була його помічником

Гудіні вигадував усе нові фокуси, найвідомішими з яких стали проходження крізь цегляну стіну, втеча з китайської "камери тортур" - зануреного в воду ящика, оббитого сталевими смугами зовні, і звільнення з закритого молочного бідона, всередині якого було молоко. Але і старі трюки він полюбляв ускладнювати: наприклад, одного разу оголосив, що не просто вибереться із гамівної сорочки, але при цьому буде висіти вниз головою на карнизі хмарочоса. Глядачі під час трюку непритомніли, а "великий Гудіні" не отримав і подряпини.

Полювання за привидами

В останнє десятиліття своєї кар'єри Гудіні знову здивував весь світ: він випустив ряд книг, які розкривали секрети його майстерності. А зробив це, оскільки був стривожений тим, що через популярний у ті роки спіритизм багато ілюзіоністів середньої руки почали видавати свої трюки за докази спілкування з "потойбічними світами". Саме Гаррі Гудіні, визнаний "батько ілюзії", був першим, хто оголосив війну спіритам. Разом із переодягненим у цивільне констеблем Гудіні інкогніто відвідував спіритичні сеанси з метою викрити шарлатанів і помітно досяг успіху в цьому. Газети охрестили його "мисливцем за привидами". Гаррі неодноразово запрошували як експерта на судові процеси щодо послідовників спіритизму. Гудіні завжди блискуче повторював у залі суду їхні "містичні" трюки.

Автор: LifeDaily
  Конан Дойль посварився з Гудіні через його невіру в спіритизм
Конан Дойль посварився з Гудіні через його невіру в спіритизм

Це коштувало "викривачеві" давньої дружби з відомим письменником Артуром Конан Дойлем. Якось у трьох кварталах від будинку Гудіні, Конан Дойл написав на папері: "Мене, текел, фарес" - слова, що згідно з Біблією, з'явилися на стіні палацу Валтасара. За годину в будинку Гудіні письменник побачив, як обмазана білилами коркова кулька мимовільно вивела ці слова на грифельній дошці. Конан Дойл втратив дар мови і визнав Гаррі "найвидатнішим медіумом". Але той заперечив йому при свідках: "Сер Артур, над цим фокусом я працював майже всю зиму. Не хочу розкривати його секрет, але запевняю вас, що це - спритність рук у поєднанні з деякими нескладними пристроями. Я розробив трюк спеціально, щоб показати вам, на що здатна спритна і досвідчена людина. І я вас дуже прошу: коли ви бачите щось неймовірне, не поспішайте з висновком, що тут не обійшлося без надприродних сил". Літературний батько Шерлока Холмса не повірив Гудіні, порахував це жорстоким розіграшем, і посварився з ним на все життя.

Автор: Irish News
  Гудіні виступив проти віри у потойбіччя
Гудіні виступив проти віри у потойбіччя

Після смерті Гудіні

Аби спіритуалісти не скористалися його ім'ям, Гудіні повідомив усім, що домовився з дружиною: якщо його дух з'явиться Беатріс після смерті, то він подасть секретний знак, відомий лише їм двом. Десять років у день його смерті Бесс приходила на спіритичні сеанси, однак знака так і не дочекалася, після чого остаточно оголосила їх шарлатанством. Що не заважає шанувальникам таланту Гудіні досі щороку в день його смерті, на Геловін, викликати дух фокусника - звісно, марно.

Автор: MagicTricks
  Дух Гудіні досі викликають на Геловін
Дух Гудіні досі викликають на Геловін

Реквізит Гудіні був використаний його братом Теодором Хардіном, який продав усе магу і колекціонеру Сідні Раднеру. Велика частина колекції перебувала в Музеї Гудіні в Епплтоні, штаті Вісконсін, поки Раднер не продав її на аукціоні в 2004 році. Більшість цінних предметів, в тому числі знаменита клітка для тортур водою, була продана магові й ілюзіоністові, Девіду Копперфілду.

Після смерті Гудіні газети писали, що в сейфі однієї зі старовинних нотаріальних контор Нью-Йорка зберігається запечатаний пакет, який за заповітом артиста мав бути розкритий у день сторіччя від дня його народження. В цьому пакеті всі таємниці фокусів ілюзіоніста. Призначений день настав, сейф розкрили - він виявився порожнім. Великий ілюзіоніст знову обдурив усіх.

Автор: MagicTricks
  Гудіні обдурив світ у день свого 100-річчя
Гудіні обдурив світ у день свого 100-річчя

Лінія життя Гудіні

Народився Гаррі Гудіні (справжнє ім'я Еріх Вайс) 24 березня 1874 року в Будапешті, в сім'ї з семи дітей. Його батько був єврейським рабином. 13-річним Еріх переїхав з батьком до Нью-Йорка. Працював на різних роботах і жив у пансіонаті;

1894 - Еріх Вайс почав кар'єру професійного мага і взяв собі псевдонім Гаррі Гудіні. Перша частина псевдоніма залишилася від його дитячого прізвиська "Гаррі", а друга - данина французькому магові, Жану Ежену Роберу-Гудіні;

1893 - Гудіні одружився на Вільгельміні Беатріс Ранер, яка виступала його помічником протягом усього життя;

Автор: Irish News
  Гудіні з дружиною Бесс
Гудіні з дружиною Бесс

1899 - виступи Гудіні привернули увагу Мартіна Бека, менеджера розваг. Незабаром Гаррі Гудіні відправився в тур Європою. У свою шоу-програму залучав місцеву поліцію, яка зв'язувала його, одягала наручники, закривала в тюрмах. Це шоу стало сенсацією, скоро він став найбільш високооплачуваним виконавцем в американських водевілях;

Автор: Amazon
  У номерах Гудіні часто асистувала поліція
У номерах Гудіні часто асистувала поліція

1901 - почав кар'єру в кіно, випустив свій перший художній фільм. Знявся в стрічках: "TheMaster Mystery", "The Grim Game" і "Terror Island". У Нью-Йорку заснував продюсерську компанію Houdini Picture Corporation, а також студію фільмів під назвою "The Film Development Corporation", яка не мала успіху;

1909 - Гаррі придбав свій перший літак і став першою людиною, яка пролетіла над Австралією. В цьому ж році Гаррі Гудіні поставив номер зі звільнення з гармати за мить до того, як спрацює запал;

1912 - показав свій знаменитий номер "Звільнення з китайської клітки для тортур водою". Гудіні був прив'язаний за ноги і опущений вниз головою в закритий скляний резервуар із водою. Від нього вимагалося затримати подих більш ніж на три хвилини, щоб вибратися. Виступ став апогеєм у кар'єрі Гудіні;

1923 - Гудіні став президентом "Martinka & Co", найстарішої компанії магів в Америці;

2014 - показали міні-серіал про життя Гудіні. У головній ролі - Едріан Броуді.

Зараз ви читаєте новину «Дух Гаррі Гудіні викликають на Геловін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі