четвер, 04 березня 2010 19:47

Жителям четвертої зони мають давати додаткову пенсію

"Я живу в четвертій зоні території посиленого радіологічного контролю. Чула, що з 2007-го діє закон, за яким повинні давати грошову допомогу пенсіонерам, які живуть у четвертій зоні зони радіологічного контролю".

Запитує Світлана Осадча із с. Зеленьки Миронівського р-ну Київської обл.


Відповідає Олександр Кротенко, 24 роки, радник юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс". Вона розташована на Голосіївській пл. у Києві.

— Постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи, в тому числі й віднесеним до четвертої категорії громадянам, справді мають виплачувати додаткову щомісячну пенсію. Це передбачено статтею 51 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" номер 796-ХІІ від 28 лютого 1991 року. Додаткова пенсія становить 15% прожиткового мінімуму осіб, які втратили працездатність. Із 1 січня 2010-го цей показник сягає 695 грн. Тобто додаткова щомісячна пенсія має бути 104,25 грн.

Юрист уточнює:

— Але для призначення додаткової пенсії ви повинні мати посвідчення особи, віднесеної до четвертої категорії постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС. За заявою його видає районне управління соціального захисту. Потім у районне управління Пенсійного фонду треба написати ще одну заяву — про виплату додаткової пенсії через ушкодження здоров"я. Якщо вам відмовлять, доведеться подавати в суд. Скласти позовну заяву вам допоможуть у районному управлінні юстиції. Роблять це безкоштовно. Таке передбачено положенням про районні управління юстиції, затвердженим Мін"юстом. У позові вимагають призначити доплату до пенсії та повернути заборгованість за попередні три роки. Виграти позов можна за два-три судові засідання.

Зараз ви читаєте новину «Жителям четвертої зони мають давати додаткову пенсію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі