38-річний Геннадій Зелуцький із райцентру Ківерці на Волині вирощує курей-бройлерів.
— Маю трьох дітей. Заробляв випадковими підробітками на будівництві. Постійно доводилося позичати гроші. Вирішив зайнятися бізнесом. Поїхав на два місяці на роботу в Польщу. Заробив 40 тисяч гривень. У серпні на 26 тисяч гривень купив інкубатор. Ще кілька тисяч витратив на матеріал для курника і кліток, корм для курчат, — розповідає Геннадій. — Оформився приватним підприємцем. Одразу платив по 800 гривень податків, хоча перші три місяці нічого не заробляв. По вісім гривень купив тисячу яєць із Чехії. Бройлери породи РОСС-308. Швидко набирають вагу. За два місяці можуть уже бути до 3 кілограмів. Ще на 200 доларів узяв інфрачервоних ламп для обігріву. З бетонних блоків збудував невеликий курник. Усередині побілив вапном, добре дезінфікує. Встановив клітки, облаштував лампами, годівницями та поїлками.
Для бройлерів основне — правильна їжа, світло і тепло. За 7 тисяч гривень ще мусив докупити генератор, щоб підтримувати електропостачання. Бройлери максимум можуть витримати без світла 4 години. А в нас буває вимикають його на півдня.
Вилупилися 676 курчат. Перші дні тримав їх у невеликих коробках із тирсоплити під лампами. Температурний режим — 32 градуси. П'ять днів годував кормом із кукурудзи, пшениці та соєвого молока. Пізніше додав рибне і трав'яне борошно. Маємо кіз, то деколи підгодовував свіжим сиром.
Заробляти збирався переважно на курчатах. Це вигідніше. Не витрачаєшся на корм та електроенергію. Продав сотню добових курчат по 15 гривень — відбив вартість яєць. Тих, які мали по три доби, збув по 30 гривень. Ще 250 продав тушками по 150 гривень. Сам на базар возив. Частину взяли у місцеве кафе. Вигідно, бо собівартість кілограма живої ваги — один долар. Зазвичай на бройлерах гарантовано заробляєш удвічі більше від того, що вклав. А якщо все робиш правильно — то й утричі. Тепер збираємося закладати гусячі яйця. Такі продають по 15 гривень за штуку. Відкладаємо гроші на другий інкубатор.
Коментарі