пʼятниця, 27 липня 2018 05:35

"За день на кукурудзі можу заробити п'ять тисяч гривень"

Автор: Тетяна САРАХАН
  Надія Оверчук понад 10 років торгує домашньою кукурудзою на ринку Урожай у Вінниці. Продає по вісім гривень. Каже, найчастіше купують по десятку качанів
Надія Оверчук понад 10 років торгує домашньою кукурудзою на ринку Урожай у Вінниці. Продає по вісім гривень. Каже, найчастіше купують по десятку качанів

— Кукурудзою почав займатися торік. Першу плантацію посадив на городі біля будинку. Раніше там вирощували картоплю, — каже 49-річний Віктор Білик із Вінниці. Торгує на ринку Привокзальний.

Із червня до початку серпня продає по 500 качанів солодкої кукурудзи щодня. Великі коштують 10 грн, дрібніші — 7.

— Малі не такі смачні — зерна менші, цукру не набралися. Цій би кукурудзі ще порости, але працівники недогледіли на полі, зібрали. Тепер мушу продати. Люди беруть небагато: три-п'ять штук. Але все рівно вигідно. За день можу заробити 5 тисяч гривень. Бізнес тільки розкручую. У справу вклав 6 тисяч гривень. Закупив ранню кукурудзу. Насіння взяв американської селекції. Воно одразу проліковане від болячок. Оформився приватним підприємцем, щоб легше було зайняти місце на ринку та збути товар. Перший урожай збирав сам, возив велосипедом на базар. У мішку поміщалося 67 качанів. Ставив ціну дешевшу, ніж в інших. Швидко спродував. Тепер розумію, що товар брали перекупники. Торік кукурудза в цей час коштувала по 7 гривень. Перші зароблені гроші витратив на морозильну камеру, коштувала 20 тисяч гривень. Ціна на ринку падає, а кукурудза старіє. Тому почав її морозити.

Дружина категорично не хотіла брати участь у моєму бізнесі. Торік у пік сезону довелося найняти сусідських хлопців, які допомагали збирати. За кожен качан платив гривню. Цього року розширився. Орендував городи двох сусідів. Кукурудзу посадив по сортах — ранній, середній та пізній. За рік оренди ділянок маю виплатити по 5 тисяч гривень. З двома сусідами вже розрахувався. Їх влаштовує — не треба оброб­ляти город. За гроші від оренди куплять картоплі, скільки треба.

Найменш вигідно торгувати солодкою кукурудзою із серпня по кінець вересня. Тоді на ринках з'являється кормова, й ціна падає до 4 гривень. Тому качани буду заморожувати. Пропоную їх невеликим кафе і ресторанам — по 20 гривень за штуку. Вони ділять кукурудзу на шматки, подають як гарнір до м'яса.

Найбільше кукурудзи везуть із Херсонської області. У Києві збувають у супермаркети великими партіями по 9 гривень за штуку. Перекупником у цьому бізнесі бути невигідно. Можна придбати партію і прогоріти. Кукурудза довго не зберігається. Максимум — дві доби. Далі втрачає товарний вигляд. Треба або викидати, або збувати на переробку.

— Кормову кукурудзу можна вкрасти з поля. Багато хто так робить, — долучається до розмови 60-річний Микола Цебровський. Також торгує на базарі.

— Нічого не вкладаєш, маєш тільки чистий заробіток. Торік ходив до одного фермера, мішками носив. Мав не менше тисячі гривень за день.

— Цього року поля із солодкою кукурудзою охороняють із собаками, — каже 47-річна Валентина Бевз, торгує навпроти овочами. — Наш оптовик хотів зекономити, поліз вночі на хазяйське поле. Тільки зібрався рвати качани, а тут пес. Розвернувся — другий стоїть. Не чіпають, тільки кругами ходять. Так до ранку він у кукурудзі й просидів. Той хазяїн ціну йому вдвічі підняв. Ще й подзвонив колегам, які поля мають. Так у чоловіка бізнес і закінчився.

Зараз ви читаєте новину «"За день на кукурудзі можу заробити п'ять тисяч гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua