пʼятниця, 01 квітня 2011 00:00

Вузи не хочуть знижувати плату за навчання

Недержавні вузи скоро зменшать плату за навчання, пообіцяв міністр освіти Дмитро Табачник, 47 років:

— Це станеться так само, як восени на Сорочинському ярмарку дешевшають яблука і гарбузи. Через те що їх стає більше. Зараз у ліцензованих вузах країни є 700 тисяч місць. Українські школи цього року випустять 191 тисячу учнів. Недаржавним закладам лише один шлях — вони будуть вимушені знижувати плату на навчання і пропонувати вигідніші умови абітурієнтам.

Керівники вузів іншої думки. Кажуть, що піднімуть плату за навчання відповідно до рівня інфляції. Скаржаться на подорожчання комунальних послуг, електроенергії та води. 70% доходу йде на оплату рахунків, зарплату викладачам, комп'ютери та книжки.

— Навчання не може подешевшати, — говорить ректор соціально-економічного університету "Україна" Іван Гамрецький, 62 роки. — Бо мінімальна зарплата постійно зростає. Отже, має зростати зарплата викладачів і професорів. Сьогодні професор у нас отримує 2800 гривень, викладач — 1700. За годину викладання професор отримує не менш як 50 гривень. Приватні, на відміну від державних, сплачують податок на прибуток — 10 відсотків надходжень на оплату навчання. От де має дешевшати, так це на платних відділеннях державних вузів. Там збираються зменшити кількість безплатних місць, за держзамовленням. Українська молодь тепер їде вчитися в Британію, Німеччину, Польщу і Чехію. Там за такі ж гроші, як у нас, можна здобути кращу освіту.

Столичну Києво-Могилянську академію вважають найдорожчим вузом України. Рік навчання на юридичному факультеті коштує 31 тис. грн. Дешевший хімічний факультет обійдеться в 10 тис. на рік.

Зараз ви читаєте новину «Вузи не хочуть знижувати плату за навчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі