вівторок, 25 вересня 2012 06:00

Юрій Коваленко став мільйонером

Автор: Фото із сімейного архіву Юрія Коваленка
  Юрій Коваленко із сином 16-річним Володимиром оглядають вулики на пасіці. Підприємець навчає дітей вести бізнес
Юрій Коваленко із сином 16-річним Володимиром оглядають вулики на пасіці. Підприємець навчає дітей вести бізнес

Юрій Коваленко із села Зубівка Миргородського району Полтавщини торік задекларував дохід у 3,8 млн грн. Розповідає, як став мільйонером.

— Я вчився у Полтавському інженерно-будівельному інституті у 1990-х. Студентом закуповував у Полтаві сметану, шоколадні батончики і віз продавати на оптовий ринок у Харків. Назад теж віз товар. За вихідні мав 100 доларів. Студентом купив у гуртожиток телевізор, відеомагнітофон. Потім пральну машину-автомат, велика рідкість на той час, — розповідає Юрій Коваленко, 37 років.

— Закінчив інститут, а роботи за спеціальністю інженера не було. Я перепродував яблука. Брав на селі по 50 копійок кіло, а у Миргороді продавав по 2 гривні. Потім зайнявся олією. На літрі заробляв до 2 гривень. Закуповував оптом насіння. Наймав машину. Олію і макуху продав на ринку. Заробіток відклав. 2003-го назбирав 400 доларів на власну олійницю. Поставив її у своєму гаражі. Вдень торгував на базарі, а пополудні, вночі бив і фільтрував олію. Мав на тому до 4 тисяч гривень, або 800 доларів у місяць.

На ринку познайомився з власником іншої олійні. Удвох викупили адмінбудівлю на околиці міста. Перевезли туди свої преси. Нове виробництво відкрили в кінці 2004-го. Узяли кредит 650 тис. грн на придбання вантажівки та двох цехів у сусідніх селах. У заставу банку віддали цехи. Олію тепер продає тільки оптом. Макуху збуває на сусідні ферми.

— 2009 року ми закупили багато соняшнику. Поки переробили, ціна на олію дуже обвалилася. Вийшло 500 тисяч гривень збитків. Тоді я збагнув: не можна тримати кошти в одному кошику, одному бізнесі. Тому відкрив ще свиноферму. За рік вирощую до чотирьох тисяч голів. Свинарство дуже вигідне. Цього року на кожну затрачену гривню отримую 60 копійок прибутку. Але й тут були роки, коли працювали в мінус. Збитки перекриваю з іншого бізнесу. Я завів бджоли, 400 вуликів. З кожного вулика маю до тисячі гривень на рік. Не вийшло із соняшником, то перекриємо збитки доходами зі свиноферми. Якщо й воно не виправдає затрати, то значить, бджоли дадуть хороший прибуток.

6

мільйонів гривень — найбільша сума готівкою, яку мав у руках Юрій Коваленко. Гроші витратив для закупівлі великої партії соняшникового насіння.

 

Крадуть при будь-якій зарплаті

На пасіці, олійницях та свинофермі Юрія Коваленка працюють 70 селян. Платить їм 2,5-3 тис. грн на місяць.

— На сусідньому підприємстві люди отримують 5-7 тисяч за місяць. Але крадуть солярку. Високі зарплати нічого не дають. Крадуть при будь-якій зарплаті. При комуністичній владі люди привчилися красти. Я не знаю жодного підприємства, де не крадуть. У мене теж якось украли з пасіки 20 вуликів. Я пішов шукати по селу. Знайшов свої вулики в одного пенсіонера. Він не крав. Просто купив їх у крадіїв, — розповідає Юрій Коваленко.

Щоб не крали, підприємець наймає охоронців. На пасіці, олійницях та свинофермі встановив відеоспостереження. Також тримає там кілька десятків собак.

 

Зараз ви читаєте новину «Юрій Коваленко став мільйонером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі