понеділок, 18 червня 2007 17:11

Тисячу кухонних дощок роблять за місяць

Василь Слижук, 35 років, із села Шешори на Івано-Франківщині робить кухонні дошки з бука. Майстерню влаштував удома.

Спершу розпилює колоди на пласкі прямокутні заготовки.

— Встаю о п"ятій ранку, розпалюю ватру під чавунами з водою, — розказує чоловік. — Кидаю у них заготовки. Даю великий жар на півтори години, потім вогонь зменшую. Варити треба добу. Тоді дошка не крутить і не тріскається. Біла деревина робиться коричневою.

Заготовки Слижук розкладає під навісом у дворі. Улітку деревина висихає за півтора-два місяці. Василева дружина малює на сухих заготовках контури майбутньої кухонної дошки — порося, рибку, яблуко або грушку. А чоловік вирізає їх пилкою-лобзиком, у руків"ї висвердлює отвір для чіпляння дошки. Затим шліфує на грубо. Ребро дошки заокруглює на фрезерувальному верстаті. Після того шліфує гладко.

— Пошліфовану дошку змащую олією, щоб не лопалася, — каже Василь. — За місяць робимо з жінкою тисячу штук. На це йде три куби дерева. По букові колоди їжджу в лісництво за 50 км од нашого села.

Дошки продають по 5–15 грн. Василь також робить сопілки, ручки і намисто. Власним мікроавтобусом "мерседес" возить свій товар на ярмарки по всій Україні. Торік торгував у Сорочинцях на Полтавщині. Іноді вивозить на столичний Андріївський узвіз.

Зараз ви читаєте новину «Тисячу кухонних дощок роблять за місяць ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі