вівторок, 02 липня 2019 05:40

"Щоб заробити копійку, щодня вставав о четвертій ранку"

Автор: Фото Тетяни САРАХАН
  Продавець вінницького ринку ”Привокзальний” Валентина Котик набирає у стакани чорницю. Один коштує 30 гривень. Каже, ягода триматиметься у ціні до кінця сезону. Може подешевшати із 90 до 80 гривень за кілограм
Продавець вінницького ринку ”Привокзальний” Валентина Котик набирає у стакани чорницю. Один коштує 30 гривень. Каже, ягода триматиметься у ціні до кінця сезону. Може подешевшати із 90 до 80 гривень за кілограм

На ринках почали продавати чорницю. У Вінниці на ринку "Привокзальний" кілограм коштує 90 грн. Переважно продають на стакани — по 30 грн.

— Цьогоріч чорниця вродила через дощі. Ціна на неї плаваюча, але триматиметься на рівні 90 гривень. Максимум подешевшає на 10 гривень. Залежить від погоди та віддаленості місць росту. Якби росла у вінницьких лісах чи вирощена штучно, була б дешевшою, — говорить продавець 45-річний Геннадій Заболотнюк. Торгує хмельницькою ягодою.

Покупці беруть по стакану чорниці. Рідко купують кілограмами.

— Маємо постійних клієнтів. Щоранку купують стаканчик чорниці, — каже продавець 25-річна Валентина Котик. — Трапляються покупці, від яких наслухаєшся про чорницю на цілий день. Думають, привезли її з Чорнобиля. Вимагають сертифікати якості. Вони у нас завжди під руками. Показуємо, щоб люди не боялися брати.

45-річна Олена Поліщук просить зважити чорниці на 40 грн. Купує ягоду на вареники.

— Смачнішого нема нічого, ніж вареники з чорницями. Їх можуть їсти навіть ті, хто має виразку шлунка. Ця ягода не викликає печію, як вишня. Малина має багато кісточок, які застряють у зубах, — каже Олена.

За чверть години багато жінок підходять і куштують ягоду. Не купують, почувши ціни.

— Зважте на 50 гривень. Це те, що реально зараз можна їсти мені як діабетику, — пробує кілька ягід жінка років під 60. — Під кінець сезону ще купляю кілограм. Мию, сушу і кидаю у морозилку. Ягода дуже корисна. Щодня доб­ре з'їдати б по жмені. Якби мала можливість, купила б на весь рік.

Торік кілограм чорниці коштував 100 грн через неврожай. Удвічі дешевше її продавали 2017-го.

Сезон чорниці триватиме чотири тижні. Услід за нею почнуть продавати лохину.

— Чорниця тримається в ціні, бо вважається сезонною лісовою ягодою, яку доводиться збирати лише вручну. Росте в низовинах лісу, де найбільш волого і кишить комарами. Щоб заробити копійку, вставав о четвертій чи п'ятій ранку. Шию, руки, лице мастив польським тоніком і бризкав аерозолем одяг, щоб комарі не чіплялися, — розповідає 56-річний Віталій Якубовський із міста Ковель Волинської області.

Для збору ягід брав лопатку-гребінець, схожу на совок, яким набирають крупи з мішка на ринку. Тією лопаткою з кількох стебел одночасно міг зірвати 10–15 ягід.

Найбільше чорниці росте у лісах Любашівського району біля Шацьких озер. Торік за день міг назбирати 5 кілограмів. Це 250 гривень. Ніс у пункт заготівлі. Там зважували й одразу віддавали гроші. 10-кілограмове відро чорниці коштувало 500–600 гривень. Щоб його зібрати, в ліс ішла вся сім'я. По ящики з чорницею приїжджали поляки. Закуповували по 2 тонни в день. Ціниться суха чорниця. Щоб отримати кіло посушеної ягоди, треба 10 кілограмів зібраної. Сира укріплює зір. Суха — нормалізує тиск.

Цьогоріч знайомі з Вінниці просять передати кілька відер чорниці. Я відказую, ціна така, що ви її їсти не схочете. Вони чують цифри і передумують. По оптовій ціні літр чорниці коштує 80 гривень. Півлітра — 40.

570 гривень на день можна заробити за збір 50 кг лохини у він­ницького фермера. Ягоду збирають у рукавичках, щоб не було відбитків пальців. На лохині має залишитися легкий оксамитовий покрив із блакитним відтінком.

Землю тричі перевіряли на вміст гербіцидів

На полях поблизу села Некрасове Літинського району на зборі лохини можна заробити 1 тис. грн на день.

— За кілограм зібраної ягоди платимо 10 гривень. Дівчата за день спокійно збирають 90–100 кілограмів. Починають о 6:00 і працюють до вечора. Коли найбільше пече сонце, йдуть на обід, — говорить фермер 54-річна Тетяна Карпенко. Вирощує лохину чотири роки.

Має 6 сортів ягоди. На неї є має міжнародний сертифікат якості європейського зразка. Землю тричі перевіряли на вміст гербіцидів.

— Ми можемо везти лохину за кордон. Але на європейський ринок важко вийти малому фермеру. Шукаємо ходи. Нашими конкурентами є поляки і серби. Поки веземо продукцію по Україні. Найбільше нашу ягоду беруть на Одещині, де курорти. Особливо купують туристи на пляжах, — додає фермер.

Оптова ціна на лохину сягає 260 грн/кг. У пік сезону її вартість упаде удвічі до 110 грн.

Лохина особлива тим, що не псується на сонці. Її вигляд зберігається не менш як 10 діб.

— За чорницю лохина корисніша вдесятеро. Зір виправляє. Один лікар приходив до мене на ринок протягом п'яти місяців. Купляв лохину і щодня брав із холодильника їсти по 50–100 грамів. І зняв очки, — говорить вінницький закупівельник 58-річний Іван Фертюк. Продає лохину в 300-грамових лотках. — Ягода перевірена, нічим не кроплена. Моя відбірна, чиста від сміття. Вся стигла, нема зелених бубок. Стиглу лохину легко відрізнити: якщо зірочку на ягоді виперло, значить вона доспіла і має неповторний смак. Тане у роті.

Зараз ви читаєте новину «"Щоб заробити копійку, щодня вставав о четвертій ранку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі