понеділок, 08 лютого 2010 18:43

Сім тисяч гривень зарплати отримує експерт із вин

21-річний Юрій Заріпа працює сомельє — експертом із вина — у винній крамниці "Поляна", що на столичній вул. Глибочицькій. Допомагає покупцям обирати напій.

— Моє завдання — щоб покупець став постійним клієнтом, — каже. — У наш магазин заходять американці, французи, італійці. Найчастіше в нас немає їхньої улюбленої марки вина. Але з назви я роблю висновок, що можна запропонувати на заміну. Для цього треба знатися на різних марках і сортах. У нас у продажу понад тисячу видів вина. Я можу розпізнати до сотні. Запам"ятати смак усіх — нереально. Той самий сорт має відмінності смаку залежно від клімату та ґрунту. Достатньо розумітися на цьому, щоб пояснити чим совіньйон із Франції відрізняється від чилійського.

У магазині майже щодня влаштовують дегустації. Зазвичай Юрій пропонує покупцям два види — біле та червоне вино.

Юрій вчиться на механіка в Інституті харчових технологій.

— Один викладач розповідав про алкогольні напої. Мене зацікавило. Друг тоді працював у супермаркеті. Продавав вино. Я попросився до нього на стажування.

Час від часу влаштовую собі дегустації, щоб смак вина не забути

Потім він пройшов місячні курси у школі сомельє. Заплатив 4 тис. грн. Там учать розрізняти сорти вин за смаком, ароматом і кольором.

— Спочатку я запам"ятав найлегші — шаблі, мерло. Потроху почало відкладатися все більше назв. Але час від часу купую вина, щоб смак не забути. Влаштовуємо собі дегустації з іншими сомельє.

До вино-маркету "Поляна" Юрія взяли після співбесіди. Каже, до них заходять відомі люди.

— Якось впізнав Валіда Арфуша. Але його улюбленого сорту не було. Я запропонував подібне, теж червоне французьке бордо помроль. Воно з двох видів винограду — мерло та каберне фран. Має аромат смородини, полуниці та шоколаду.

В Інтернеті на сайті www.work.com.ua є зо два десятки вакансій для сомельє. Пропонують зарплату до 7 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Сім тисяч гривень зарплати отримує експерт із вин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі