вівторок, 28 лютого 2012 06:45

Сергій Клименко заробляє 150 гривень на день

33-річний Сергій Клименко із села Бохоники Вінницького району два тижні тому поїхав влаштовуватися на роботу в Київ. Почув, що там набирають працівників до Євро-2012. Зарплатню обіцяють від 5 тис. грн.

— Коли прийшов на електричку зранку 14 лютого, на вокзалі побачив ще сотню таких самих, як я. Оголошення про набір охочих працювати на Євро побачила на стовпі моя жінка. Прочитали, що на об'єкти Євро-2012 шукають керівників підприємств, електриків, водіїв, різноробочих. У Вінниці я вже півроку не можу знайти роботи. На підробітках маю хіба що тисячу-півтори. Не можу позволити дочці купити навіть шоколадку. Всі гроші йдуть на комунальні послуги й харчі. Зимові чоботи для жінки брали на секонді, — каже Сергій.

Позичив у сусідів 1 тис. грн, щоб поїхати в Київ.

— Гроші взяв на білєт і на харчі. Поселився в гуртожитку в знакомого, плачу йому за день по 50 гривень. Учора був в одному агентстві на співбесіді, сьогодні йду ще в два. Удома я працював будівельником, столяром, водієм. В одній будівельній фірмі мені предложили бути директором. Сказали, на її рахунки будуть поступати гроші з бюджету. Я маю використовувати половину, а іншу — комусь у карман. За це матиму добру зарплату — 10 тисяч гривень. На одне місце претендують уже 30 людей. Як туди не пройду, подамся в іншу фірму водієм. Там обіцяють 5 тисяч.

За пошук роботи клієнт платить агентству 100-300 грн.

— Часто таких, як Сергій, дурять шахраї. Ажіотаж на будівельників до Євро-2012 був півтора-два роки тому. До чемпіонату залишилося три місяці, більшість об'єктів уже завершені, — зауважує 27-річна Вікторія Котлярова з інтернет-сайта з працевлаштування jobs.ua. — Якщо і з'являються вакансії, то хіба що для продавців сувенірів. Траплялося, що липове кадрове агентство набирало сотню охочих, брало з них гонорар за послуги і зникало. Іноді роботодавці пропонують перед укладанням договору оплатити гуртожиток. Беруть завдаток 100-200 гривень. Коли людина приїжджає на місце, за цією адресою гуртожитку не знаходить.

— На роботу влаштувався тиждень тому. Зараз роблю водієм у одного багатого дядічки, будуємо об'єкт до євро. Зарплату дають щодня, по 150 гривень, працюю без вихідних, — розказував у понеділок Сергій  Клименко.  — На тих вакансіях, де обіцяли високі зарплати, досі тривають конкурси. Сказали, що закінчаться в середині березня. Живу в товариша у гуртожитку, у кімнаті сам. За день віддаю 50 гривень.

 

Гроші крадуть із мобільника

— Коли наймаєтеся по телефону на роботу, варто оминати номери, що починаються із сімки чи дев'ятки, — розповідає Вікторія Котлярова. — За хвилину розмови доведеться платити 30-40 гривень. З людиною говорять по телефону, доки не закінчаться гроші. Не раз було, що під час з'єднання з рахунку знімали 15-20 гривень. В оголошенні можуть вказувати звичайний номер мобільного телефону — "Лайф" чи "Київстар". Але зателефонувавши на нього, людина почує автовідповідач: "Добрий день! Зателефонуйте керівнику фірми за номером: 0(703) 91 112 3". Таким чином знову спрямують на платну лінію.

 

Зараз ви читаєте новину «Сергій Клименко заробляє 150 гривень на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі