вівторок, 12 серпня 2008 17:28

Секретарка Мирослава Стасюк добилася зарплати в три тисячі гривень

Киянка Мирослава Стасюк, 20 років, чотири місяці працює секретаркою в держустанові.

— Мене брали із випробувальним терміном. Сказали, два місяці матиму зарплату 1500 гривень, — каже. — Потім обіцяли платити по дві з половиною тисячі. Строк минув, а начальство про підвищення — мовчок. Я наважилася піти до керівництва. Добиватися обіцяної зарплати.

Вимоги Мирослава вирішила обґрунтувати. Для цього склала перелік своїх заслуг.

— Я записала дні, коли шеф просив мене затриматися на роботі, — розповідає. — Також я брала участь у підготовці двох семінарів. Один повністю організовувала. Ще готувала дві зустрічі з партнерами. Вони закінчилися успішно. Як на мене, переконливий перелік.

В іншому списку секретарка перерахувала свої якості: терплячість, дружнє ставлення до клієнтів. Робила це, щоб легше було говорити із керівництвом.

— Я тиждень була на сесії, але перед тим зробила свою роботу наперед. Без мене робота не стала. Цей факт став найпереконливішим у моєму списку.

Три дні Мирослава набиралася сміливості піти на прийом. Розмова тривала 15 хв.

— Ясна річ, нервувала, — згадує. — Почала з того, що живу сама, батьки не допомагають. Квартиру знімаю, платити дорого. Ще й учуся. Шеф мене вислухав. Одразу пообіцяв доплатити 500 гривень. Але попередив, що йому треба поговорити із вищим керівництвом.

Зарплату Мирославі Стасюк таки підвищили. За серпень отримає 2,5 тис. грн. А за вересень три тисячі.

Усім найманим працівникам психолог, керівник столичного тренингового центру "Розвиток" Євген Дейнеко, 34 роки, радить пам"ятати:

— Ваші знання, час і праця — це товар, за який роботодавець платить гроші. Влаштовуючись на роботу, ви вступаєте з ним у товарно-грошові відносини. Чим привабливіший товар, тим дорожче він коштує на ринку праці.

Щоб отримувати більшу зарплату, не соромтеся набивати собі ціну. Сильні якості є в кожного, вважає Дейнеко.

— Складіть список своїх сильних та слабких сторін. Навпроти кожного пункту напишіть по три-п"ять варіантів їх успішного застосування в роботі, — розповідає психолог. — Далі спробуйте уявити ситуації, із яких можна почерпнути позитив. Навчіться буди сильним на своїх слабких якостях.

Психолог радить завести "щоденник успіху". Це ті ж самі списки, які перед розмовою складала Мирослава. Однак якщо людина запише свої досягнення поденно, то й розмова про підвищення платні буде продуктивнішою.

— Під лежачий камінь вода не тече. Але, якщо маєте ряд заслуг, — просіть підвищення зарплати. За одну розмову, як правило, питання не вирішується. Раджу готувати аргументи на дві-три розмови, — продовжує Дейнеко. — Завжди продумуйте варіанти компромісів. Розпочинайте розмову з успіхів організації та керівництва в цілому. І тоді згадайте про свій внесок у спільну справу.

Про оплату домовляйтеся перед прийняттям на роботу


Щоб розраховувати на більшу зарплатню, психолог Євген Дайнеко радить дотримувати кількох настанов:
про оплату домовляйтеся перед прийняттям на роботу;
робочий час витрачайте лише на виконання завдань;
підвищуйте свій фаховий рівень;
виконуйте завдання якнайшвидше;
розвивайте власну самооцінку;
на роботі треба постійно мати гарний настрій;
беріть на себе відповідальність;
стежте за тим, що говорите;
не конфліктуйте з керівництвом;
не соромтеся просити більшу зарплату.

Зараз ви читаєте новину «Секретарка Мирослава Стасюк добилася зарплати в три тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі