вівторок, 19 листопада 2019 06:40

"Рік усе зроблене викидав"

Автор: Фото надане Олегом Сабировим
  Олег Сабиров з міста Добропілля Донецької області продає шкіряні вироби за кордон. Гаманець на кілька відділень обійдеться у 850 гривень
Олег Сабиров з міста Добропілля Донецької області продає шкіряні вироби за кордон. Гаманець на кілька відділень обійдеться у 850 гривень

Гірник 32-річний Олег Сабиров із міста Добропілля на Донеччині два роки виготовляє гаманці та сумки зі шкіри.

— Чотири роки тому в руки потрапив чоловічий гаманець, зроблений якимось умільцем. Шов був невдалий. Зверху намагалися його виправити, прострочили ще раз. Та й шкіра з дефектом. Коштував 350 гривень. Подумав, виготовити щось подібне легко. Вирішив спробувати. Рік усі вироби викидав у смітник, бо не виходило. Важко було навчитися робити рівний шов, охайно та правильно вирізати деталі.

На мінімальний набір інструментів витратив майже 2000 грн. Квадратний метр шкіри коштував близько 950 грн.

— Щоб виготовляти гаманці чи сумки зі шкіри, можна мати мінімум інструментів. Зшивати руками. На невеликий виріб іде близько години, а на сумку — три дні, — каже Олег. — Декілька разів повертали дороблювати щось, бо бачили виріб інакше. Але зазвичай покладаються на мій смак.

Коли замовлень стало більше, відкрив майстерню. Удома дитина, незручно працювати. Гримаю молотком і від приладу по гравіюванню шкіри завжди багато пилу.

У розвитку справи допоміг грант від Програми розвитку ООН на 120 тисяч гривень. Їх витратив на лазерно-гравірувальний верстат, оплатив створення сайту та бренд-буку. Головні умови отримання гранту — офіційне оформлення підприємства та власний внесок, що становив четвертину гранту. За свої гроші придбав швейну машинку за 14 тисяч гривень.

Перші речі, що купували, були картхолдери — спеціальні гаманці для банківських карток. Часто замовляють вироби на подарунки. Пробував виходити на ярмарок, проте це варіант не для Добропілля. Наші люди куплять дешевший китайський гаманець, що потім викинуть.

Виготовляю обгортки на документи, затискач для навушників, бирки для багажу, брелоки, нашийники для собак, гаманці та сумки. Асортимент ­переважно чоловічий. Ціни від 200 гривень. Гама­нець на кілька відділень обійдеться у 850 гривень. Вироби продаю за кордон, пересилаю поштою.

Зараз ви читаєте новину «"Рік усе зроблене викидав"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі