четвер, 03 червня 2010 03:00

П"ять тисяч гривень дав Галині Дячок центр зайнятості

Галина Дячок, 50 років, продає гарячі напої на ринку на вул. Сєдова в Черкасах:

— Працювала в продуктовому магазині. Власник мене звільнив торік. Йому вигідніше тримати молодих та прудких. Люди мого віку вже не годяться, — розповідає.

Вона стала на облік в центрі зайнятості. Їй порадили пройти курси з підприємництва й відкрити власну справу.

— Я про таке раніше й не помишляла. У мене було 2 тисячі гривень боргу за квартплату. То я пішла на курси, щоб тою виплатою розрахуватися з боргами, — пояснює.

Щоб отримати допомогу на відкриття власного бізнесу, треба надати бізнес-план. Дочка скачала з Інтернету. Галина Миколаївна зареєструвалася приватним підприємцем у податковій. Гроші, 5 тис. грн, отримала за місяць.

— До пенсії мені ще далеко. Дочка мені й каже: немає чого сидіти вдома. Торбу в зуби й працювати. Підкинула ідею носити чай, каву та бутерброди на базар.

На гуртовій базі Галина Дячок купила велику банку розчинної кави, упаковку ""Маккофе"", чай у пакетиках. Вони коштували 100 грн. Ще 20 пішло на пластикові стаканчики та палички для розмішування. Цукор взяла з домашніх запасів.

Дочка каже, нема чого сидіти вдома. До пенсії ще далеко

— Я взяла свою стару кравчучку. На ній примостила ящика. Один 5-літровий термос в мене був, інший позичила в знайомих. Наповнила їх гарячою водою — і на базар. Була саме зима. Торговці позамерзали. Гарячі напої пішли на ура. Того ж дня довелося бігти докупити стаканчиків та чаю. За день мала 300 гривень.

— Ціни в мене, як у всіх. Стаканчик ""Нескафе"" — 1,5. Чай від 1–2 гривні.

Окріп Галина Миколаївна бере в подруги, яка живе біля ринку. За це платить їй до 10 грн за день, залежно від виторгу. Жінка розширила асортимент. Продає гарячі супи, бульйони та шоколад. Улітку возила варену кукурудзу.

Щомісяця закуповує товару на 2 тис. грн. На оптовій базі ціни на чверть нижчі. Також платить ринковий збір — 300 грн на місяць. За день вторговує за напої до 200 гривень.

— Не жалкую, що оформилася приватним підприємцем, — говорить. — Можна було б і без оформлення працювати, але тоді міліціонерам довелося б давати щодня 50–100 гривень, аби не чіпали.

Жінка працює на фіксованому податку. Заповнювати декларацію допомагає донька.



Розмір допомоги залежить від стажу та зарплати


Із червня Державна служба зайнятості відновить виплату одноразової допомоги безробітним, які хочуть почати власну справу.

Розмір допомоги залежить від стажу та середньої зарплати на попередньому місці роботи. Наприклад, безробітний зі стажем менше двох років, який одержував мінімальну зарплату, зможе отримати не більше 4,3 тис. грн. При стажі 10 років і зарплаті 1 тис. грн — 6,6 тис. грн. Розмір допомоги не може перевищувати 12 середньомісячних зарплат по області.

Безробітний може отримати гроші одноразовою виплатою або щомісяця впродовж року.

Відмовлять у допомозі звільненим з останнього місця роботи за порушення. Наприклад, систематичне невиконання обов"язків, прогул, поява на роботі в нетверезому стані.

23 500

СТІЛЬКИ безробітних зможуть отримати допомогу на відкриття власної справи 2010 року. В Держбюджеті передбачили 100 млн грн.

Торік бізнесменами стала 31 тис. осіб. Їм дали 183 млн грн.

Як отримати кошти

Право на допомогу для відкриття власної справи мають повнолітні безробітні, які перебувають на обліку в центрі зайнятості.

Для оформлення треба подати до центру зайнятості заяву про виплату одноразової допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності та бізнес-план. Центр зайнятості запропонує пройти двотижневі курси для бізнесменів-початківців.

Бізнес-план треба захистити перед комісією центру зайнятості.

Щоб отримати кошти, треба зареєструвати підприємство. Для товариства з обмеженою відповідальністю треба писати статут.

Простіше стати приватним підприємцем — фізичною особою.

Зараз ви читаєте новину «П"ять тисяч гривень дав Галині Дячок центр зайнятості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі