пʼятниця, 14 квітня 2017 05:41

"Попросили вишити гладдю слона. Взяла 300 доларів"

Автор: Ольга ВАСЬКІВ
  12 квітня на львівському ринку ”Вернісаж” жінки вибирають вишиті сорочки ручної роботи. Найдешевша коштує 2500 гривень. Льняні, вишиті бісером продають по 6500
12 квітня на львівському ринку ”Вернісаж” жінки вибирають вишиті сорочки ручної роботи. Найдешевша коштує 2500 гривень. Льняні, вишиті бісером продають по 6500

— За тиждень перед Великоднем маю найбільшу виручку за півроку. Ще такі продажі бувають перед Днем незалежності, — каже Михайло Квас, 39 років. Торгує на львівському ринку "Вернісаж".

— Щодня продаю по дві-три сорочки. Перед святами — вп'ятеро більше. Купують місцеві й туристи. Підняв ціни на 10 відсотків. Найбільш ходові — дитячі вишиванки. Малі швидко ростуть, чи не щороку треба нова. На одяг для дорослих ставлю накрутку 40–70 відсотків. Маю сорочки з машинною вишивкою, замовляю на Хмельниччині. Жіночі коштують від 500, чоловічі — від 400 гривень. Ручну вишивку хрестиком і бісером перекупляю в рукодільниць. Їм немає часу стояти на базарі. Накидаю зверху 20 відсотків. Такі продаю від 4 тисяч гривень. Іноземцям кажу ціну в доларах по курсу 30 гривень. Ще ніхто не сперечався. Коли беруть більш як три сорочки, роблю знижку.

Вишитий одяг можна замовити в майстринь через інтернет.

— Вишиваю 15 років. Перші сорочки продавала по 150 гривень, — говорить 48-річна Мар'яна Пожарська з Тернополя. — На той час це були великі гроші. Зараз не беруся за замовлення, дешевші 4 тисяч гривень. Рукодільниці так розраховують вартість роботи: один хрестик — 5 копійок, пришити одну бісерину коштує 7–10 копійок. Плюс вартість ниток або того ж бісеру. За тканину та викрійку треба платити окремо. Клієнти самі приносять схеми вишивки, там указано кількість стібків. Тому легко можна порахувати вартість готового виробу. Пишно вишиті рукава і грудина — це майже 40 тисяч хрестиків. За роботу вийде 2 тисячі. З матеріалами сорочка обійдеться в 3–3,5 тисячі. Вишита бісером буде вдвічі дорожча.

Найбільше замовлення робила чотири місяці. Майже цілодобово вишивала сорочки на весілля молодятам та їхнім дружбам. Усього шість штук. Заробила 20 тисяч гривень. Інколи приносять стару розлізлу шмату з ледве помітним узором і просять перенести його на нову сорочку. Це зазвичай якась родинна реліквія. Беру додаткові 500 гривень за складність. Білі сорочки з білою вишивкою замовили два африканці. На спині попросили вишити гладдю слона. Сказали, це тварина-оберіг їхніх предків. Взяла з кожного по 300 доларів.

Одяг із машинною вишивкою дешевший уп'ятеро

В інтернет-магазинах вишитий одяг коштує від 150 грн.

— Мода почалася під час Майдану. Тривала два роки. Зараз спадає попит, — каже співзасновник львівської компанії "Фолк Мода" Петро Скірчук, 29 років. — Раніше люди щодня носили футболки з вишивкою, светри, сорочки. Тепер такий одяг знову стає святковим. Цьогоріч випустили дорогі вишиванки з гетьманським узором. Перенесли його з музейних експонатів.

Одяг із машинною вишивкою дешевший уп'ятеро, ніж ручна робота. В середньому сорочка з льону коштує 1000 гривень. Цього року популярні сімейні вишиванки. Коли батьки й діти вбираються в однаковий одяг на свята, для фотосесій. Набір вишиванок для подружжя та двох дітей обійдеться в 2,5 тисячі гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Попросили вишити гладдю слона. Взяла 300 доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі